0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Már nem Kína az amerikai agrárium fő felvevőpiaca

Az amerikai-kínai viszony és a brazil agárexport-képességek miatt esett a Kínába irányuló amerikai élelmiszer- és agrárcikk-kivitel, de közben más piacokon erősített az Egyesült Államok.

Az utóbbi tíz évben Magyarország felé történő amerikai kivitel mennyisége jelentősen változott. Az amerikai agrártárca előzetes várakozásai szerint ebben a költségvetési évben 6 milliárd amerikai dollárral csökken az Egyesült Államokból Kínába tartó élelmiszer- és mezőgazdasági exportmennyiség. Az idei exportmennyiség 27,7 milliárd dollárra rúg majd, ami a legkisebb érték 2020, azaz a koronavírus-járvány kezdete óta.

A kormány közlése szerint ennek oka, hogy Brazília Kína felé egyre nagyobb mértékben exportál, elsősorban kukoricát és szójababot, ami kiváltja a drágább amerikai termékeket.

Az eredménnyel várható, hogy 2024-től már nem Kína lesz az Egyesült Államok mezőgazdaságának legnagyobb felvásárlója, hiszen a kereskedelem értékében Kanada és Mexikó is megelőzi majd.

A csökkenés oka feltehetően az általános kétoldalú amerikai-kínai viszony romlása, ami kereskedelmi akadályokban, vagy például az USA területén található kínai földtulajdon visszaszorításában ölt testet.

Mindezek ellenére az amerikai mezőgazdaság kiemelkedően jó költségvetési évet zárhat idén. Az USA-ból élelmiszert és mezőgazdasági terméket összesen 170,5 milliárd dollár értékben exportáltak, ami a valaha volt negyedik legnagyobb mennyiség, bár több mint 8,5 milliárd dolláros esés a tavalyi évhez képest.

Az összesítésben a Magyarországra irányuló amerikai élelmiszer- és agrárexport is megtalálható, ami tavaly valamivel több mint 34 millió dollárra rúgott, ami kevesebb, mint az előző három év átlaga (45 millió dollár). Az USA-ból származó behozatal legnagyobb része vetőmag, ami az utóbbi 10 évben- feltehetően a génmódosítással kapcsolatos szabályozási különbségek miatt – 55 százalékot esett.

Forrás: nagyarezogazdadag.hu / agriculture.com