0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

A kínai vizsgálatot kezdeményez az EU tejtermékimportjával kapcsolatban

Kínai vállalatok azt tervezik, hogy felkérik a hatóságokat, hogy indítsanak „támogatás-ellenes” vizsgálatot egyes tejtermékek Európai Unióból történő behozatalával kapcsolatban – jelentette szombaton az állami támogatású Global Times újság.

tejtermék

A tejtermék kereskedelemének egyik fontos célpontja Ázsia, mégis csökkenés tapasztalható. Az adatok szerint az EU 2023-ban 1,7 milliárd euró (663 milliárd Ft) értékű tejterméket exportált Kínába, szemben a 2022-es 2 milliárddal. A jelentés az EU és Kína közötti kereskedelmi feszültségek fokozódását jelzi, miközben az EU vizsgálatokat folytat a Kínából származó különféle importtermékekkel kapcsolatban, hogy megvédje a hazai gyártókat.

Előzmény, hogy januárban Kína vizsgálatot indított az EU-ból importált pálinkával kapcsolatban. Májusban pedig az EU indított vizsgálatot a Kínából származó, vasból vagy acélból készült, ónnal bevont vagy síkhengerelt termékek (konzervdobozok) ügyében. Az Európai Bizottság a Kínában gyártott elektromos járműveket is vizsgálja, ami várhatóan további vámokat von maga után.

Forrás: Thomson Reuters