0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Fejőrobottal Bihartordán

Az elkészült fémvázas istálló 500 férőhelyes, ebből 470 férőhely szolgája a tejtermelést, 30 pedig az egyéb feladatok megoldásához szükséges. A Lely típusú tejelő tehenészetre a robotfejéses technológiát az United Tech Solution szolgáltatta.

Május végén szarvasmarhatelepet avattak Bihartordán. Az egészre érvényes, hogy a korszerűség jegyeit viseli magán az Ezüstkalász 2000 Kft. új beruházása, mert

nemcsak a telep elégít ki mindent igényt, hanem a benne alkalmazott technológia, közte a robotos fejés is a világ élvonalába tartozik.

Az eseményen mások mellett részt vett és agrárpolitikai összefoglalót tartott Nagy István agrárminiszter. Felhívta a figyelmet arra, hogy oly kort élünk meg ez idő tájt, amikor minden okos, értelmes ötletre van forrás, van támogatás, ha az vállalkozói akarattal is párosul. A tulajdonos, Kiss Ferenc két fiával, Ferenccel és Tamással együtt irányítják a tejelő szarvasmarha­telepet, már amikor a fiatalokat a tanulás és a vizsga nem szólítja a Debreceni Egyetem MÉK karára.

telepavatás
Ünnepélyes szalagátvágás: Nagy István, Vitányi István országgyűlési képviselő, Szólláth Tibor, a NAK vármegyei elnöke és hárman a Kiss családból

A Kiss család 2020-ban döntött arról, hogy a tehenészeti vállalkozásba fektetnek, és akkor nyújtották be kérelmüket az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívásra. Jelenleg 1200 hektáros szántón és 200 hektár legelőn gazdálkodnak, pillanatnyilag 430 fejős tehenet és annak szaporulatát tartják. Az elkészült fémvázas istálló 500 férőhelyes, ebből 470 férőhely szolgája a tejtermelést, 30 pedig az egyéb feladatok megoldásához szükséges. A Lely típusú tejelő tehenészetre a robotfejéses technológiát az United Tech Solution szolgáltatta, a kivitelezést a Dairy Kft. oldotta meg, míg a tervezést a Farm Building cég vállalta magára, talán nem meglepő, hogy valamennyien egy családhoz tartoznak.

Az istálló alapterülete 6200 négyzetméteres, fémvázas, gerincszellőző megoldású. Oldalt szélfogó függönyökkel védekeznek a túl hideg vagy túl meleg ellen, bent ventilátorok hűtik a levegőt. A nagy melegben esőztető párásítóval hűtik az állatokat, majd szárító ventilátorokkal mentesítik őket a víztől.

Belül gumiszőnyeg, ami a tehenek ízületét védi, és vízágy is található, ami pedig a kényelmet szolgálja. A tejelő tehenek sokat fekszenek, hisz általában olyankor termelnek, és ez a vízágy hasonló körülményeket utánoz, mint amikor valaki a láptalajon lépked.

A trágyakezelés alapgépe a hidraulikus trágyakihúzó szán, az aknákból 14 ezer köbméteres trágyatárolókba jut a hígtrágya, ez a trágyatároló földmedrű, fóliázott. Szeparátoron keresztül jut el a tárolásig a hígtrágya, a barnalevet öntözésre használják. Azon a helyen az istállóban, ahol sok állat fordul meg, mint például a robot környezetében, ott úgynevezett trágyaporszívók dolgoznak, ez a Lely Discovery 120 collector. A trágyát az oldalt elvezető csatornák továbbítják, évente 16-20 ezer köbméter anyag képződik. Hektáronként 40 köbméteres öntözőnormával számolva általában 60-80 hektárt tudnak a keletkező barnalével megöntözni.

Az istállóba kiegészítő állatjólléti eszközöket építettek be, például vakaródzót, ezeket a tehenek roppant szeretik. A tetőre elkészítettek egy 50 kW-os napelemet, ez a helyi igényeket teljes mértékben ki tudja elégíteni.
tejelő tehenek
Az istálló 6,2 ezer négyzetméter, benne 500 tehén fér el
Forrás: Magyar Mezőgazdaság