0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

„A NASA kopogtat az ajtón?” – űrtechnológia az agráriumban

Hogyan lehet összeegyeztetni a fenntarthatóság feltételeinek megvalósulását az egyre növekvő emberiség élelmiszerrel való ellátásával?

Szerző: Süli Ágnes

A növénytermesztés és az állattenyésztés munkafolyamatai a jelen tudásunk szerinti rendelkezésre álló legmagasabb genetikával, technológiával történik, sőt az űrtechnológia megjelenése az agrárium mindennapi gyakorlatában sem „ördögtől való” ma már. Mégis, minden technológiai fejlettség, tudás és innováció ellenére sem tudjuk a fenti kérdésre az adekvát választ.

Egy olyan „egyszerű” dolog, mint a klíma és annak változása – pontosabban felgyorsult változása – alapjaiban változtathatja (és meg is változtatja) az eddig felállított és kialakított, működő termelési rendszereket.

Hogyan lehet úgy versenyezni, hogy a versenyfeltételek folyamatosan változnak, nem évről évre, inkább hónapról hónapra (vagy napról napra)? Az agrárium – egy bizonyos szemszögből – az okozója ennek a változásnak (vagy a változás sebességének), azonban a legnagyobb elszenvedője is, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni. Az Antarktiszon a marsi uborkatermesztés körülményeit, lehetőségeit modellezik, miközben nem vagy csekély hatékonysággal tudjuk megelőzni a takarmányok mikotoxinszennyezettségét, nem tudunk az új, invazív fajokkal mit kezdeni a különböző termelési, termesztési rendszerekben, és nem tudjuk pontosan a választ arra sem, hogy miként fogunk tudni etetni 2050-ben 10 milliárd embert úgy, hogy közben a bolygónkat se tegyük tönkre.

űrhajós kísérlet nasa
Az Antarktiszon a marsi uborkatermesztés körülményeit, lehetőségeit modellezik, miközben nem vagy csekély hatékonysággal tudjuk megelőzni a takarmányok mikotoxinszennyezettségét

Alkalmazkodás

A szélsőséges klimatikus események állandósulni látszanak világunkban. Az éghajlatváltozás folyamata nem feltétlen kellene, hogy negatív aspektust kapjon, a probléma azonban a változás ütemével és az alkalmazkodási lehetőségek szűk körével függ össze. A probléma súlyosságát jól érzékeltetik az Európai Unió éghajlatvédelmi szakpolitikai és stratégiai rendelkezései is, amelyek egyrészt a kibocsátáscsökkentési intézkedések kialakítását, másrészt az éghajlatváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodást támogató feladatok kialakítását és végrehajtását célozzák.

Alkalmazkodás – a klímastratégia kulcsmondata. Darwin óta tudjuk, hogy azok a fajok a legsikeresebbek a Földön zajló „játékban”, amit életnek nevezünk, amelyek rugalmasan tudtak alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez, legyen az bármilyen feltétel és bármilyen változás. Az alkalmazkodás azonban időigényes folyamat, sok lehetőséggel és sok zsákutcával.

Évmilliók alatt a különböző fajoknak volt idejük a megfelelő stratégiát kidolgozni a túléléshez, úgy tűnik azonban, most nem állnak rendelkezésünkre évmilliók, évszázadok, de lehet évtizedek sem, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott termelési feltételekhez.

Illúzió azt gondolni, hogy Magyarország és a magyarországi agrárium ágazatai kimaradnak ebből a folyamatból.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: