
Fenntartható állattenyésztés
Hogyan lehet rövidíteni, egyáltalán lehet-e siettetni, gyorsítani az alkalmazkodási stratégiák kidolgozását, végrehajtását? A termelési feltételek folyamatosan változnak egy egymással összefüggő, komplex rendszerben. Minél több adatunk, információnk van a változás egyes elemeiről, a változás gyorsaságáról és az egymással összefüggésben levő ok-okozati viszonyokról, annál gyorsabban és hatékonyabban tudunk reagálni a váratlan eseményekre. A termelési költségek jelentős része a takarmányozáshoz köthető az intenzív, nagyüzemi állattartó rendszerekben.

A releváns adatok gyűjtése és értékelése, a modern technológiai feltételek mellett sokkal egyszerűbbnek tűnik, ugyanakkor a termelés intenzitásának növekedése a változó klimatikus feltételek között újabb problémákat és megoldási stratégiákat kíván. A nem megfelelő minőségű és táplálóanyag-összetételű takarmányozás, valamint a káros kémiai/mikrobiológiai ágensek jelenléte a takarmányokban akut probléma. A laboratóriumi vizsgálatok, a takarmányok kémiai-analitikai vizsgálata, különböző tesztek, gyorstesztek és a nyers adatok feldolgozásán alapuló okszerű takarmányozási gyakorlatok kialakítása egyik fontos alapja a megoldási stratégiáknak. Ugyanakkor a hazai takarmányalapanyag-előállítás szerkezete meglehetősen egysíkú, diverzifikálása nemcsak a klímaváltozás, hanem a fenntartható állattenyésztés szemszögéből is fontos. Az állattenyésztés fenntarthatóvá tétele, egyben a takarmányozás klímakitettség elleni alkalmazkodási stratégia része is (lehetne), a rendelkezésre álló takarmányforrások hatékony felhasználása, beleértve az ipari melléktermékek felhasználását, az élelmiszeripari hulladék és a pazarlás csökkentését, valamint a lehetséges takarmány-alapanyagok körének bővítését. Érdekes, hogy amíg az élelmiszeripar egyik legnagyobb problémája a feldolgozási hulladékok felhalmozódása, kezelése, ártalmatlanítása, addig a magyarországi takarmánybázis – alapanyagvariációk szempontjából – alapvetően szűk keretek között mozog.
Egyrészt az alapanyagok körének bővítése, másrészt a változó táplálóanyag-összetétel miatt a laboratóriumi analízisek, és azok eltérő technológiai formái még inkább felértékelődtek a takarmányozásban, állattenyésztésben.
