A laboratóriumból a jászolba
A takarmányokban lévő táplálóanyagok meghatározása és a takarmányok táplálóértékének pontos ismerete kulcsfontosságú az állattenyésztésben. Laboratóriumi körülmények között kémiai-analitikai módszerekkel történik (Weendei analízis) a különböző kémiai karakterű táplálóanyag-csoportok mennyiségének, egymáshoz viszonyított arányának a meghatározása, a szárazanyag-, nyersfehérje-, nyersrost-, nyerszsír- és nyershamutartalom-méréseken keresztül. A vizsgálati eredményekből – figyelembe véve a táplálóanyagok biológiai hasznosulását – a takarmány táplálóértéke pontosan kiszámítható. Ugyanakkor a Weendei analízis vizsgálati elemei vegyszer-, szaktudás- és időigényesek, így nem lehetséges az azonnali eredményközlés. Az azonnali visszacsatolások, a valós idejű elemzési folyamatok ugyanakkor hozzájárulnak a gyors és megfelelő döntéshozatalhoz. A közeli infravörös spektroszkópia (NIRS) alkalmazása a takarmányozásban lehetővé tette, hogy a laboratórium – legalábbis részben – kikerült az istállókba. A folyamat- és minőségellenőrzések átvitele a laboratóriumból a jászolba idő- és energiaspóroló megoldás.

A takarmányipar kutatási fókusza az utóbbi években az olyan gyorsvizsgálati módszerekre is kiterjedt, melyek alkalmazásával a takarmány-alapanyag takarmányozásra való alkalmassága néhány perc leforgása alatt ellenőrizhető, ezzel segítve a takarmányos szakember döntését. A NIRS-technológia gyakorlati alkalmazhatóságának a méréstechnológiai háttér, a hardver- és szoftverkialakítás, az elérhető adatbázisok, kalibrációk és nem utolsósorban a beruházás költsége szab határt. Mindkét takarmányanalitikai technikának, technológiának van tehát pro- és kontra oldala, az összképet nézve azonban mindkét technológiának helye és feladata van a rendszerben, egymást kiegészítve.
Adaptált megoldások
Fontos láttatni a gazdálkodókkal, hogy a takarmányok analízise elengedhetetlen a hagyományos és a precíziós rendszerekben egyaránt. Nem plusz költségként kell értékelni, hanem mint befektetést, információt, adatot. Jelen termelési körülmények között az adatok, információk eszközt adnak a kezünkbe, hogy a rendelkezésre álló takarmányok mennyiségét és minőségét biztosítsuk az állatok jólléte, és végső soron a humán fehérjeellátás érdekében.
A Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület célja, hogy a legfrissebb tudományos és technológiai innovációkat megismertessük és átemeljük a hazai gazdálkodók gyakorlatába. A precíziós állattartás és takarmányozás megoldásait adaptáljuk a hazai gazdálkodási rendszerekbe, összekapcsolva az ágazatban dolgozó kutatók, fejlesztők, gyártók és felhasználók körét.
Süli Ágnes