0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Az elefántok is nevet adnak egymásnak, ahogy az emberek

A vadon élő afrikai elefántok egyedei különböző, a nevekhez hasonló egyedi hangokkal hívják egymást. Ez egy igen ritka képesség az állatvilágban.

A Colorado Állami Egyetem (CSU) kutatói a gépi tanulást segítségül hívva erősítették meg azt a korábbi feltételezést, hogy az elefántok olyan egyedi hangsorokkal különböztetik meg társaikat, mint ahogy mi emberek használjuk a neveinket.

A CSU kutatói elefántokkal foglalkozó természetvédőkkel együttműködve azonosították a hangokat. Amikor ezeket a „neveket” visszajátszották az állatoknak, a „megszólított” elefántok pozitívan reagáltak rá: sokszor válaszoltak, vagy megközelítették a hangszórót. A más elefántoknak címzett üzenetek nem váltottak ki ilyen erős reakciót – írja a ScienceDaily.

elefántok
Az elefántok társas lények
Fotó: Barbara Fraatz, Pixabay

„A delfinek és a papagájok is használnak ‘neveket’ oly módon, hogy az adott példány csak rá jellemző hangját utánozzák” – mondta a kutatás vezető szerzője, Michael Pardo. Az elefántoknál azonban úgy tűnik, hogy nem az adott példány rá jellemző hangjának utánzásával szólítják meg. Az ő rendszerük sokkal jobban emlékeztet az emberi nevekre, mutatott rá a kutató.

Az egyedi hangsor jelentősége

Az állatok közt az új hangok tanulásának képessége szokatlan, azonban szükséges ahhoz, hogy az egyedeket név szerint tudják azonosítani. Az a fajta kommunikáció, amikor egy hang egy gondolatot képvisel, de nem lehet következtetni rá belőle, magasabb szintű kognitív képességnek számít. Ilyenek az emberi szavak is – kivéve a hangutánzóakat.

„Ha csak olyan hangokat tudnánk kiadni, amelyek úgy hangzanak, mint amiről beszélünk, az jelentősen korlátozná a kommunikációs képességünket”

– mondta George Wittemyer, a CSU professzora.

Wittemyer szerint a tetszőleges hangjelölések használata az egyedek megkülönböztetésére arra utal, hogy az elefántok képesek lehetnek az absztrakt gondolkodásra.

Az elefántok és az emberek evolúciója több tízmillió éve vált szét. Azonban mindkét fajnál jellemző a komplex szociális viselkedés és a magas szintű kommunikáció. Emellett az ormányosok a miénkhez hasonló összetett társadalmi rendszerben élnek: családokba, szociális csoportokba és nagyobb klánokba rendezőnek.

A fiatalabb egyedek neveit gyakrabban használták az elefántok, amikor velük „beszélgettek”
Forrás: ScienceDaily