0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Juhágazat: cél az évi 1 millió bárány

Holló Mátyás 12 éve a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének elnökségi tagja, június 11-ei megválasztása óta pedig a szövetség új elnöke. Ebben a minőségében első interjúját a Magyar Mezőgazdaságnak adta.

Holló Mátyást a juhtenyésztők, de talán az állattenyésztők számára sem kell bemutatni. Kiadónk lapjaiban mi is többször olvashattak vele készült interjút, beszámoltunk az elmúlt években elért tenyésztési eredményeiről.

Amikor először kérték fel a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének elnöki tisztségére, nem akarta elvállalni. Tapasztalatai szerint ez egy olyan feladat az elnöknek és az elnökségi tagoknak, amiért sok köszönet nem jár. Ha jól mennek az ágazat dolgai, az természetes, ha problémák akadnak, akkor a szövetség alkalmatlan. Végül mégis elfogadta a felkérést (erről itt írunk).

Mint fogalmazott,

ez az ágazat annyi jót adott neki és a családjának, hogy úgy érezte, valamit vissza is kell adnia.

Megteheti mindezt azért is, mert ugyan a juhtenyésztés nagyon emberimunka-igényes ágazat, de a családjában fokozatosan a következő generáció vállára kerül a munka és a felelősség, így a felszabaduló energiáit a szövetség elnöki feladataira tudja fordítani.

Véleménye szerint a 33 éves Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége egy alapjaiban jól felépített szervezet, amelyik az instruktorokon keresztül az ország minden juh- és kecsketenyésztőjéhez el tud jutni, a jogszabályokban előírt feladatokat el tudja végezni. Azonban évek óta érezhető, hogy a tagságon belül egyre nagyobb az érdektelenség, sőt, egyre többen nem szimpatizálnak a szövetséggel. Ezért elnökségének alapvető célkitűzése annak elérése, hogy a tenyésztők felismerjék: „jobb bent, mint kint”. – Az elnökség feladata, hogy a gazdálkodók magukénak érezzék a szervezetet, kicsit személyesebb, kicsit családiasabb hangon kell beszélni az ágazatot érintő kérdésekről, fogalmaz.

Információáramlás

A mai világban a legnagyobb kincs Holló Mátyás szerint is az információ. Ha a tenyésztők időben és jól vannak tájékoztatva, akkor meg tudnak lépni olyan dolgokat, amelyek az állataik és a gazdaságuk számára előnyös. A jó gyakorlatok bemutatása mellett a tenyésztési módszerek, tartási technológiák vagy a pályázatok mind-mind olyan területek, ahol az információ lehetőséget ad a gazdálkodóknak céljaik elérésére. Ezért fontos az olyan lehetőségek biztosítása, ahol a tenyésztők tapasztalatot tudnak cserélni, ugyanakkor a problémákat is fel tudják vetni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: