0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Haszonállatok: támogatás a felelős antibiotikum-használatért

Az Agrárminisztérium az Eurofins Vetcontrol Kft. állategészségügyi laboratórium szakértői közreműködésével tartotta meg legutóbbi tájékoztató előadását Antibiotikumrezisztencia-vizsgálatok EU-s támogatása címmel.

Az esemény aktualitását az adta, hogy április végén megjelent az „Antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem kompenzációs kifizetés” pályázati felhívás.

A támogatás célja az antimikrobiális szerek, elsősorban az antibiotikumok felelős, fenntartható használatának elősegítése, különösen a humánegészségügyi szempontból kritikus hatóanyagok alkalmazásának visszaszorítása és az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzése. A felhívás alapján normatív,

vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek azok a jogosultsági feltételeknek megfelelő mezőgazdasági termelők, akik hozzájárulnak az antimikrobiális rezisztencia visszaszorításához azáltal, hogy a jogszabályokban meghatározott követelményeken túlmutatóan önkéntes alapon, a felhívásban meghatározott feltételek szerint vállalják a kötelezettségek megvalósítását, és teljesítik is azokat.

A támogatás az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés-, baromfi- vagy szarvasmarhatartó tenyészetekben elősegíti az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését.

antimikrobiális rezisztencia sertés

Komoly kihívás

Az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályának képviseletében dr. Kollár-Nagy Eszter mutatta be a hazai és nemzetközi szabályozást, amely az antibiotikumok helyes használatát és a rezisztencia csökkentését hivatott szolgálni.

Az AMR komoly kihívást jelent mind az Európai Unióban, mind az egész világon. Az „Egy egészség” az AMR elleni küzdelemben egy holisztikus megközelítést jelent, ekkor egy egészségügyi problémára úgy tekintünk, mint ami az emberek, állatok és a környezet egészségét egyaránt veszélyezteti. Szélesebb értelmezésben ez azt is jelenti, hogy az emberi egészség nagyban függ az állatok és a környezetünk egészségi állapotától is. Becslések szerint csak az EU-ban évente 35 ezer, globálisan pedig évi 700 ezer halálesetnek az AMR áll a hátterében, ami óriási terhet ró a társadalomra, az egészségügyi rendszerekre.

A tétlenség világszerte több millió ember halálát okozhatja: az előrejelzések szerint 2050-re az AMR több halálos áldozatot követelhet, mint a rák.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben az antimikrobiális rezisztenciát az emberiséget fenyegető 10 legsúlyosabb globális népegészségügyi veszély közé sorolta. 2022-ben az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt arra a megállapításra jutott, hogy az AMR egyike a három legnagyobb egészségügyi veszélynek. Nemzetközi szinten is igen sokféle intenzív intézkedéseket vezetnek be, az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) 2022-ben négyes együttműködésük keretében megalkották az „Egy egészség” elnevezésű koncepciót. Az Európai Unióban 2022. január 28-tól léptek életbe a gyógyszeres takarmányokról szóló 2019/4/EU, valamint az állatgyógyászati készítményekről szóló 2019/6/EU parlamenti és tanácsi rendeletek. Az új Közös Agrárpolitika szerint indikátorrá vált az antibiotikum-felhasználás.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: