A 100 éve alapított intézmény ennek megfelelő körülmények között tartotta meg június 4-én az őszikalászosgabona-bemutatóját Kiszomborban, a település központjában, a Rónay-kúria udvarán. A helyszín annyiban jelképes, hogy a kúria alapítója maga is agráros volt, és október 26-án lesz 100 éve, hogy a jogelőd intézmény kapuját maga is átlépte. A mostani rendezvényen Tóth Tibor ügyvezető köszöntötte a vendégeket, mások mellett Feldman Zsolt államtitkárt és Petőházi Tamást, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökét.
A házigazda település polgármestere, Szirbik Imre arról szólt, hogy a Gabonakutató nagyon sok kiszomborinak nyújt munkát és megélhetést, igaz a települést övező területen a kutatóintézet gazdálkodik, kísérletezik.
Tóth Tibor, mint az intézet legújabb vezetője a hagyományokról és a sikerekről értekezett, arról a törekvésekről, hogy szeretnék megmutatni a gazdáknak a legújabb nemesítési anyagaikat is.
Az elmúlt 100 év során az intézet 5 különböző néven működött, s 19 igazgató vezette. Sok-sok növény nemesítésével foglalkoztak a kalászos gabonán, a kukoricán és a napraforgón kívül, mert nemesítettek náluk fűszerpaprikát, ricinust, hagymát és kísérleteztek szezámmal és jukkával is. Összességében 38 növényfajt nemesítettek és 42-féle agrotechnikai vizsgálatot végeztek el az elmúlt évszázad során. Napjainkban azzal a kihívással kell szembenézniük, hogy a vetőmag világpiaca egyre inkább koncentrálódik, ami a szegedi intézetet eléggé nehéz helyzetbe hozza. Itt egy szervezetben történik a növény nemesítése, a vetőmagjának az előállítása, majd felszaporítása. Az őszi búzából jelenleg a GK Csillag, a GK Arató, a GK Pilis a házigazdák eladó sorban lévő – menyasszonya –, a jövőt pedig a GK Torontál és a GK Hortobágy fajták fémjelzik. A GK Pilis egyaránt kedvező a gazdáknak és a malomiparnak, éppen kiváló beltartalmi értékei miatt. A jövőről szólva elmondta, hogy folytatják a változásokkal teli útjukat.
Feldman Zsolt államtitkár rámutatott, hogy 2024-ben a mezőgazdasági innováció minden korábbi léptéket felülmúl. Ebben az ágazatban minden évtizedben megtörténik a megújulás, pedig ez az agráriumban nem egyszerű dolog, mert egy nehezebben megdolgozható tudománnyal van dolgunk.