0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Minden arra utal, hogy szerényebb lesz az EU almatermése

Senkit nem kímélt az időjárás, az Alpoktól kezdve az Északi- és a Balti-tengeren át Kelet-Európáig mindenhol volt valamennyi fagy, jégeső, zivatar és fényszegény időszak. A szüretig még hátravan pár hónap, de biztos, hogy nem várható nagy almatermés.

almaA fruchthendel.de portál frissen megjelent cikke a németországi agrárpiaci információkat elemző AMI adataira hivatkozva emlékeztet, hogy az előző évhez hasonlóan az alma virágzásának időszakában gyakran volt változékony és hűvös az időjárás, ami súlyosan rontotta a terméskötődést. Emellett április második felében kései fagyok is érkeztek, amelyek különösen az Alpoktól északra fekvő területeket sújtották. Ezek közé tartozott Lengyelország, Kelet-Németország és Stájerország, ahol

súlyosbította a károkat, hogy a fagyok idején amúgy két-három héttel előbbre tartott a vegetáció a szokásoshoz képest.

A Benelux-országokban, Észak-Németországban és Dél-Tirolban valamivel mérsékeltebb hatást gyakorol a tavaszi időjárás a szüretre, de várhatóan itt sem fognak többet szedni, mint 2023-ban. Az uniós almatermés mintegy 30%-át adó Lengyelországban akár 3-3,2 millió tonnára is visszaeshet a betakarított mennyiség (az utóbbi években 4 millió tonna fölött volt). A 2024-es szüretig azonban még hosszú idő van hátra, és még újabb időjárási extrémitások is beleszólhatnak a szüretbe.

Az EU almafelhozatala 2024-ben a becslések szerint jelentősen elmarad az előző évi 11,1 millió tonnás mennyiségtől. A kisebb termésben ráadásul általában nagyobb a gyenge minőségű gyümölcs aránya.

Egy biztos, Európában 2024-ben kezelhető mennyiségű alma fog teremni, vagyis a termesztők joggal reménykedhetnek a vonzó árakban, írja az AMI információira hivatkozva a fruchthandel.de portál cikke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: