0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Környezetbarát elektromos gyomirtás

Új megközelítésű gyomirtót vizsgálnak az USA-ban alma-, komló- és áfonyaültetvényben. Egy sor új gyom­irtó berendezés született az utóbbi időben az ültetvények gyommentesítésére, de még nem egyértelmű, melyik válik be igazán.

Az Oregon Állami Egyetemen egy svájci gépet, a Zasso elektromos gyomirtóját vizsgálják. A traktorvontatású berendezés alján két fém elektróda helyezkedik el, és szabályozott kisülésekkel pusztítja el a gyomokat.

A megszokott kaszálással összehasonlítva ez a gép hatékonyabban szabályozza a gyomállományt, és nincs káros hatása a talajra vagy a terméshozamra.

elektromos gép

Gazdaságossági szempontból is vizsgálták ezt a módszert, és arra jutottak, hogy bár lassabban haladva ritkábban kell visszatérni a már kezelt területre, érdemes a gyorsabb haladást választani, mert így jóval nagyobb a területteljesítmény.

Az áfonyatermesztésben új technológiára lenne szükség az elektromos gyomirtás bevezetéséhez. Hagyományosan ugyanis fekete fóliával borítják a sorokat a gyomok ellen, amit megolvaszt a Zasso berendezése. Ha viszont szerves mulcsot terítenek le, azzal már működtethető az elektromos gyomirtó, és a műanyagot is kiváltják.

Különösen a biotermesztők érdeklődnek az új megoldás iránt, hiszen ők eleve nem használhatnak gyomirtó szereket, a mechanikai gyomszabályozás pedig viszonylag drága. Az idén kezdődnek a kísérletek szőlőben.

(Forrás: Good Fruit Grower)

Ez is érdekelheti:

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: