0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Felgyorsították a fejlesztéseket – high-tech üvegházak Szegeden

Több telephelyen már 1991 óta hajtatnak zöldséget a szegedi Floratomnál, ahol élen jártak a talaj nélküli termesztés, valamint a biológiai növényvédelem meghonosításában is.

Majd az elsők közt ismerték el tészként a Floratom-Ker Szövetkezetet, mely hazai és külföldi vevőkhöz egyaránt eljuttatja a tagok kiváló minőségű áruját. A tész jelenleg 26 hektárról értékesít paradicsomot és paprikát, és 1,5 hektárról gerberát.

A többszöri fejlesztés legutóbbi ütemében összesen 12,7 hektár korszerű üvegházzal növelték a paradicsomhajtató felületet, és új gépesített logisztikai központot is létrehoztak a Szeged külterületén lévő központi telephelyen.

A hathektáros elavult, alacsony, több mint harmincéves üvegházblokk helyén készült el tavaly télen még egy korábbi pályázaton nyert támogatással a két háromhektáros high-tech berendezés. Ezekkel párhuzamosan pedig egy 6,7 hektáros zöldmezős beruházás is megvalósult a Vidékfejlesztési Program támogatásával, tudtuk meg Szabó István ügyvezetőtől. A kertészmérnök és közgazdász végzettségű szakember harminc éve ezen a telepen kezdte szakmai pályafutását, dolgozott telepvezetőként, majd a kereskedelmet, beszerzéseket szervezte, irányította és a 2022-es tulajdonosváltáskor került a cégcsoport élére.

üvegház
2023-ban összesen 12,7 hektár high-tech üvegházat építettek Szegeden

Több telephelyen, több lépcsőben Floratom-Ker cégénél

A Floratom cégcsoport a központi telephelyen lévő új, 12,7 hektáros üvegházon kívül a szegedi olajmezőn további 1,5, Mihálytelken 6, Újszegeden 2,2, Szigetváron 4 hektáros berendezésekben hajtat. Az összesen 25,5 hektár felületből mindössze négy hektárt foglal el a paprika (tölteni való fehér, PCR és hegyes erős típusok), és szűk másfél hektárt a gerbera, a többin paradicsomot termesztenek.

A paradicsom többsége fürtös típus, de szilva alakú és cseresznyeparadicsom (szűk 4 hektár), valamint bogyós (3 hektár) fajtákat is nevelnek, a piac igényeinek megfelelően.
paradicsom
Szabó Balázs: A fejlesztéseknek köszönhetően az éves paradicsomforgalom 10 000 tonna

A Floratom-Ker Szövetkezet az áru többségét (80%) korábban a nagybani piacokon adta el, amihez szerény áruházi beszállítás társult. Ez annyit változott az utóbbi években, hogy mintegy 20%-ra nőtt az export aránya, 30%-ra csökkent a nagybani piaci értékesítés, a fennmaradó 50% pedig megoszlik az áruházláncok és egyéb beszállítók között. Jelenlegi forgalma – csaknem 10 ezer tonna paradicsom és 500 tonna paprika – várhatóan növekedni fog, mert az új tulajdonos szándéka, hogy folytatódjanak a fejlesztések. A legújabb támogatási felhívás keretében is pályázni fognak a szentmihályi és szigetvári üvegházak korszerűsítésére, újak építésére. Az a cél, hogy olyan üzemméret alakuljon ki, ami megállja a helyét az árversenyben.

A fejlesztéseknek köszönhetően ráadásul nemcsak a forgalom növekszik, hanem új munkahelyeket is teremtenek, jelenleg mintegy 330-an dolgoznak a cégcsoportnál.

Hagyományos üveg, diffúz festék

A Kunföldháti Szociális Szövetkezet és a Floratom-Ker Szövetkezet 3-3, valamint az utóbbi 6,7 hektáros beruházása alig egy hónap különbséggel lett kész, tavaly február végétől ültették bele a Hollan­diából rendelt paradicsompalántákat. Olyannyira szoros volt a befejezés, hogy a palántaérkezés előtti este volt lehetőség először élesben kipróbálni a fűtésrendszer minden elemét, magyarázta Szabó Balázs fejlesztési vezető, aki egyebek mellett a beruházási csapat tagjaként vesz részt a cégcsoport projektjeiben.

A projektcég a Global Glasshouse Kft. volt, a kivitelezésben több vállalkozás dolgozott, az üvegházakba beépített technológiát pedig jórészt a Brinkman Kft.-től vásárolták.

termesztés
Boda Péter: Minden technikai felszereltség adott a hatékony termesztéshez

A holland Olsthoorn Greenhouse Projects által szállított üvegházak gerincmagassága 6 méter, a hajószélesség 8 méter, és minden hajóban öt függesztett csatornán termesztenek. Az oszloptávolság 4,5 méter, illetve az újabb tervezésű 6,7 hektáros berendezésben 5 méter, aminek köszönhetően nemcsak a költségeket tudták csökkenteni, hanem az árnyékoló felület is kisebb lett.

A polikarbonát oldalfalakra hagyományos üvegből készült a tető.

Ez akkor kényszer volt, mert a diffúz üveg nem érkezett volna meg időre. Egy év távlatából azonban már nem is bánják, hiszen a szakmai vélemények is megoszlanak a diffúz üveg előnyeiről.
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: