0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Etetés lovaglás előtt?

Az a kérdés, hogy meg kell-e etetni a lovat edzés előtt, az egyik leghevesebben vitatott kérdés a lovassportban, különösen a sportlovak esetében.

Gyakran hallhatjuk azt, hogy a lovakat soha nem szabad etetni edzés előtt, és bár általános egyetértés van abban, hogy a verseny előtti etetés fontos hatással vannak a teljesítményre, nincs egyetértés abban, hogy mi a leghasznosabb.

Teli vagy üres gyomor?

A lovak legelő állatok, természetes környezetükben jellemzően 16-18 órát töltenek különböző növényi rostok legelésével. Ez az emésztőrendszeren lassú, állandó mozgással áramlik át, így logikusan a ló gyomra soha nem lehet üres. A teli gyomor fontos a lovak számára, mivel megakadályozza, hogy a gyomorsav a gyomor alsó vagy „mirigyes” részéből kicsapódjon, és irritálja a gyomor védtelen felső „laphám” részét.

Az éhgyomorra edzett lovakban a mozgás hatására fellépő savfröccsenés is hozzájárulhat a gyomorfekély kialakulásához.
ló etetés edzés
Fotó: Somogyvári Anett

Ha egy lovat istállóban helyeznek el anélkül, hogy állandóan hozzáférnének a takarmányhoz, vagy ha körülbelül egy-két óra telt el azóta, hogy a ló utoljára legeltetett vagy táplálkozott, az edzés előtti etetés előnyös. Azonban nem mindegy mit etetünk. Az abraktakarmányt, tápokat kerüljük, hiszen ezek emésztése nehezebb, mint a pusztán növényi rostoké, emellett fennáll a veszélye, hogy a takarmány nem megfelelően emésztve kerül a bélbe, ott pedig erjedésnek indulhat. Ezzel szemben a szálastakarmány előnyös lehet. A kis rostokra koncentrált takarmány kétféleképpen védi meg a lovat a gyomorfekélytől.

1. A takarmány megrágása serkenti a nyáltermelést, és a nyál lúgos, pufferként működik a gyomorban a sav felé.

2. A takarmány feltölti a gyomrot, és megakadályozza a gyomorsav fröccsenését

Mit etessünk munka előtt?

Az edzés előtt felkínált takarmány típusa kulcsfontosságú. A legelőnyösebb a már előbbiekben említett széna és a széna, vagy a rostalapú takarmányok. A széna sok rágást igényel, és serkenti a nyáltermelést, ami pufferelő védelmet nyújt a gyomor számára. A rostalapú takarmány a gyomorban a rostok révén mintegy kipárnázza a gyomrot, amely aktívan tartja a gyomorsavat a gyomor mirigyes részében, megakadályozva annak kifröccsenését edzés közben, mert az potenciálisan károsíthatja a gyomor felső laphámrészének nyálkahártyáját.

A rostalapú takarmány edzés előtt aktívan segít megelőzni a fekélyeket, és fenntartani az optimális emésztési egészséget a jó teljesítmény érdekében.
takarmányozás edzés
Fotó: rihaij, Pixabay
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: