0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Embertelen körülmények közt szállított karanténból csempészett állatokat

Harminc sertést találtak összezsúfolva egy román férfi furgonjában a pénzügyőrök az M44-es autóút egyik pihenőjében. Az állatok mozdulni se tudtak és levegőhiánytól szenvedtek, és ráadásul sertéspestis miatt karantén alá vont területről származtak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának tájékoztatása szerint a pénzügyőrök rutinellenőrzés miatt állították félre a román furgont. A járőröknek feltűnt, hogy a dobozos raktér falába házilag kisebb nyílásokat vágták ki, a hátsó ajtót pedig drótokkal rögzítették. A raktérben sertéseket találtak. Az épphogy mozdulni tudó állatok egymás hegyén-hátán próbáltak helyhez és levegőhöz jutni, néhányuk ekkor már elpusztult.

A román férfi úgy nyilatkozott, hogy a sertéseket Magyarországon vásárolta, de azokhoz semmilyen okmányt nem tudott felmutatni, illetve állatszállítási engedéllyel sem rendelkezett.

Képünk illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

A helyszínre érkező hatósági állatorvos megállapította, hogy a járműben harminc sertést zsúfoltak össze. Az állatok levegőhiánytól szenvedtek.

Mint kiderült, azon a településen, ahol a férfi megvásárolta a malacokat, sertéspestis miatt karantént rendeltek el. Az állatorvos ezért utasítást adott az állatok leölésére, hogy így akadályozzák meg a fertőzés továbbterjedését.

A NAV állatkínzás miatt feljelentést tett – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Magazin ajánló: