0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Új projektek, kutatások és több ezer diplomás – véget ért a tanév a MATE-n

Véget ért a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) 2023/24-es tanéve, melynek végén 2 731 hallgató végzett és 137 fő szerzett PhD-fokozatot.

A Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában tartott tanévzárón elhangzott, hogy a mai nap egyedülálló pillanat, történelmi mérföldkő a MATE életében.

Fotó: MATE

„A mai nap különleges, hiszen nem csupán a tanév végét jelenti, hanem egy új korszak kezdetét is” – fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában rendezett tanévzáró ünnepségen. Hozzátette: „ezekben a napokban először adhatjuk át diplomáikat azoknak a hallgatóknak, akik a tanulmányaikat már a MATE égisze alatt kezdték meg. Ez egyedülálló pillanat, hiszen nemcsak az elmúlt három év eredményeit ünnepeljük, hanem az új tradíciók és értékek alapkövének letételét is.”

Mint részletezte, az elmúlt tanévben Budán 728, Keszthelyen 206, Kaposváron 502, Gyöngyösön 209, Gödöllőn 963, összesen 2731 hallgató végzett, s 137 doktori fokozatot ítéltek oda, közülük 57-t idegen nyelven.

Az elmúlt évet összegezve Dr. Gyuricza Csaba kijelentette, hogy az Egyetem hallgatói és oktatói kiválóan helyt álltak, innovatív projektek és kutatások születtek, amelyek nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is elismerést hoztak a MATE-nak. „Büszkék vagyunk arra, hogy mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az agrár- és élettudományok terén kiemelkedő szereplővé váljon” – húzta alá. Szólt a MATE 2030 elnevezésű stratégiáról is, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az évtized végére az Egyetem ne csak elérje, de túl is szárnyalja a legjelentősebb nemzetközi versenytársakat. E célkitűzés teljesülésének részeredményei láthatók már napjainkban is.

Dr. Latorczai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédében arra kérte az idén végző, illetve a doktori fokozatukat megszerző hallgatókat, hogy tudásukkal szolgálják hazánk és a jövő mezőgazdaságát, élelmiszeriparát. Leszögezte, hogy az adatgazdálkodás, a digitalizáció, a technológiák fejlesztése, az öntözött területek növelése, az időjárásálló termelés és infrastruktúra feltételeinek megteremtése

„mind-mind olyan kihívásokat jelentenek, amelyekre önöknek kell majd a válaszokat megtalálniuk. Tudásuk és felkészültségük valódi próbája tehát igazából csak most fog kiteljesedni.”

Hozzátette: „Nagy szüksége is van erre a nemzetgazdaságnak, hiszen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, amely az itt végzett hallgatók két legfőbb célterülete, stratégiai ágazat.”

A MATE Tanévzárója
Fotó: MATE

Szólva a jelenünket meghatározó globális tényezőkről, így például a szomszédunkban dúló háborúról, illetve a járványok és válságok koráról, Dr. Latorczai János aláhúzta, hogy a világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberekre van szüksége az ágazatnak, akiknek a képzésében kiemelt szerep hárul a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre. „A MATE azonban nemcsak naprakész, versenyképes tudású szakemberekkel, hanem korszerű fejlesztésekkel is hozzá kíván járulni az agrárium és az élelmiszeripar versenyképességének fokozásához.

Lényegesnek tartom, hogy ezzel párhuzamosan erősödjön az agrárium presztízse a fiatalok körében,

mert ez nemcsak a szakemberek számát, hanem a vidék Magyarországának megtartó erejét is növelheti” – jelentette ki.

Forrás: MATE közlemény

Magazin ajánló: