0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Arbor, ahol nemzedékek nőttek fel

Május 25-én csaknem 700 jelenlegi és volt hallgató, oktató töltötte meg az alma mater, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának helyiségeit, hogy együtt ünnepeljenek.

A Zöldfelület-gazdálkodás Kerekasztala és az Élet Mérnökei néven összeállt szakmai körök szervezésében márciusban 340, az egyetemhez kötődő önkéntes dolgozott a Budai Arborétum felújításán. Május 25-én pedig csaknem 700 jelenlegi és volt hallgató, oktató töltötte meg az alma mater, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának helyiségeit, hogy együtt ünnepeljenek. Rég nem látott barátok, volt évfolyamtársak találkoztak. A rendezvényt Gyuricza Csaba, a MATE rektora nyitotta meg, majd Nyitrainé Sárdy Diána, a Budai Campus főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Arbor

Egészen egyedülálló, hogy az intézmény 1860 óta működik Budapest 11. kerületében, a Villányi úton, bár a 170 év alatt 12 különböző néven és formában. Kevés ilyen kiemelt helyen lévő kertészeti, tájépítészeti intézmény van a világon. Igazi nemzeti kincs, a kertészeti, tájépítészeti szakma hazai bölcsője, történeti és gyűjteményes kert, természetvédelmi terület, mindenkinek szívügye, aki egykor az egyetemen végzett.

Az elmúlt negyedszázad különösen tele volt kihívásokkal a Budai Campus életében.

A sorozatos modellváltások okozta nehézségek miatt leromlott az épületek és az arborétum állapota, és az oktatógárdának is meg kellett vívnia a harcait, kezdte tájékoztatóját Dezsényi Péter kertészmérnök az Élet Mérnökei képviseletében.

Tizenöt évvel ezelőtt kelt életre a zöldszakma nagyszabású februári eseménysorozata, a szakmai napokon a zöldfelület-gazdálkodás, benne a faiskolai és évelőtermesztés, tájépítészet, kertépítés, kertfenntartás képviselői vesznek részt minden évben. A rendezvényen idén már közel 700 fő hallgatta meg az előadásokat, és az agrárminiszter is rendszeres vendége az eseménynek. Ott kezdődött el az Élet Mérnökei kampány, ami arról szól, hogy a települések zöldfelületeinek gazdái, építői, fenntartói, megálmodói hogyan tudnának összefogni és minél többet tenni a településekért és a szakmáért. 2023 elején a kampány hullámain megalakult a Zöldfelület-gazdálkodás Kerekasztala, aminek tagjai a szakmai szervezetek, a MATE Budai Campusa, a szakmai kamarai tagozatok, a Magyar Kertörökség Alapítvány és mindenki, aki meghatározója a zöldszakmának. A szakemberek egy asztalhoz ültek és elkezdődött a stratégiaalkotás. A szakma erős növekedésben van, de munkaerő-hiánnyal küzd elsősorban, emellett a törvényi és az intézményi hátteret is fel kell zárkóztatni ahhoz, hogy ezt a gyors fejlődést tartani lehessen.

A kerekasztal első közös ügyként a Budai Arborétum fejlesztését határozta el 2023 nyarának elején.

A zöldszakma az elmúlt 25-30 évben megerősödött, ezért a kerekasztal tagjai úgy gondolják, tenniük kell azért, hogy az alma mater és az arborétum újra régi fényében ragyogjon. Március 22-én szervezték meg az első nagy eseményt, az Arbor Kalákát, melyen 340 önkéntes dolgozott gépekkel, szállítóeszközökkel. A következő kaláka május 31-én volt és továbbiak követik majd.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: