0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Minden szőlőbetegségnek kedveznek a körülmények – növényvédelmi előrejelzés 26. hét

Az előző hét párás és meleg időjárása a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvezett a kertekben. Főleg a szőlőt muszáj kiemelni, annak az összes fontos betegsége ellen indokolt az intenzív védekezés.

Folytatódott az évszaknak megfelelő, nyárias idő. Nappali tovább emelkedett a hőmérséklet, rendszeresen 30 °C fölé is kúszott, éjszakánként viszont 8-15 °C-ra süllyedt, ezért a magas páratartalmú levegőből rendszeresen erős volt a harmatképződés. A párás és meleg időjárás az összes szőlőbetegségnek és a kártevőknek egyaránt kedvezett.

Az almásokban és körtésekben is jelen van a varasodás. A növekedésben levő gyümölcsökön újabb varasodástünetek jelennek meg, de a levélfertőzés is terjedt.

Az inkubációs idő rövid, ezért gyakoribb permetezési fordulóval kell számolni.

A korábbi esős időszak kevésbé kedvezett a lisztharmatnak, ennek ellenére a kórokozó továbbra is fertőz, sőt várhatóan még inkább fog a párás-meleg időben. Az almamoly rajzása folyamatos, és emelkedik a csapdázott lepkék száma; a vértetűfertőzés pedig ugyancsak intenzívebben terjed, sok a friss „vattacsomó” a hajtásokon. Általában stagnál a levéltetű-fertőzés, de a kolóniák mindenütt megtalálhatók. Az érzékeny alma-, körte- és birsfajtákon folyamatosan megjelennek az ervíniás tűzelhalás tünetei, nagyon fontos a beteg részek eltávolítása.

A cseresznye és a meggy betakarítása a vége felé jár, egyre több a moníliás gyümölcs. A még fán levő termést minél előbb le kell szüretelni. Minden csonthéjas fán megszaporodtak a sztigminás levéllikasztó betegség tünetei, ezért minél hamarabb védekezzünk.

Meg kell akadályozni, hogy elhatalmasodjon a fákon a betegség, mert előidézheti a lombozat korai lehullását, akárcsak a meggyen a blumeriellás levélfoltosság, amelynek megjelenése szintén várható a következő időszakban.

A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly rajzása mérsékelt, de folyamatosan fogják a csapdák a kártevőket. A sodrómolyok viszont gyakori tüneteket okoznak, különösen a kajszifákon.

A dió baktériumos-és gnomóniás foltossága általános fertőzést okoz az ültetvényekben, a tünetek levélen és termésen egyaránt előfordulnak. Az almamoly rajzása a dióültetvényeket is érinti, ezért itt is célszerű kihelyezni a feromoncsapdákat, akárcsak a sárga színű ragacsos fogólapokat, mert a napokban már várható a nyugati dióburok-fúrólégy rajzáskezdete.

Szőlő feketerothadás levéltünete

A szőlő minden kórokozójának kedveznek a körülmények, ezért folytatni kell az intenzív védekezést. Különösen erősödött a peronoszpóra- és a feketerothadás-fertőzés, de gyakori a fiatal fürtökön a szürkerothadás miatti részleges elhalás is. Az intenzív hajtásnövekedés miatt nagy jelentősége van a hajtásválogatásnak és a kacsozásnak. Az amerikai szőlőkabóca lárváinak mintegy 20%-a már L3 fejlettségű, de még sok a most kelő egyed, ezért folytassuk a védekezést.

A burgonya- és a paradicsomvész tünetei megjelentek, intenzíven védekezni kell, akárcsak az idősebb leveleken támadó alternáriás levélfoltosság ellen.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a Magyar Növényorvos honlapon.

Szerző: Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Ez is érdekelheti:szőlőbetegségnek

Folyamatos kihívást jelent a szőlő növényvédelme

Figyeljünk a gyökerekre!

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: