0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Figyeljünk a gyökerekre!

Nem elég azonban csak a föld felett, szemmel jól látható jelenségekre figyelemmel lenni, a talajfelszín alatt zajló folyamatokra is hangsúlyt kell helyezni.

A természeti/éghajlati körülmények változásával el kell gondolkodni azon, hogy milyen új eljárások, új eszközök alkalmazásával tehetjük minél biztonságosabbá a gazdálkodást. Nem elég azonban csak a föld felett, szemmel jól látható jelenségekre figyelemmel lenni, gyökerek

a talajfelszín alatt zajló folyamatokra is hangsúlyt kell helyezni, beleértve a haszonnövények, jelen esetben a szőlő legfontosabb szervét, a gyökérzetet is.
gyökérzet sorművelés
Ha a gyökérzet nem jut elég mélyre, sérülhet a sorművelés során

A gyökér a víz és tápanyagok felvételére, a növény talajban rögzítésére és a tápanyagok tárolására szolgál. A szőlő gyökerei járulékos gyökerek, azaz fás hajtásrészekből fejlődtek ki. Az elsődleges gyökerek 6-10 milliméter vastagok, fásodottak, ezek rögzítik a növényt a talajhoz. Itt történik a tápanyagok és a víz szállítása és a tartalék tápanyagok raktározása is.

Tápanyagok és hormonok gyökerek révén

Kedvező körülmények között a szőlő gyökérzetében nagy mennyiségű keményítő, aminosav, különösen arginin halmozódik föl. Ezek az anyagok a következő évben, és esetleg az azt követő évben is tartalék tápanyagként szolgálnak és energiát adnak a kihajtáshoz egészen addig, amíg a szőlő hajtásrendszere meg nem termeli azokat a zöld részek teljes tápanyag-felhasználását meghaladó mennyiségben.

A gyökerek másik nagyon fontos feladata a hormonok többségének termelése.

Ezek olyan kémiai anyagok, amelyek szabályozzák a szőlő környezetre adott reakcióit. Minden olyan körülmény, ami akadályozza a gyökerek növekedését és működését, zavarja a hormonok szintézisét, ezáltal módosítja a növény általános teljesítményét. A szőlő gyökere egyben a citromsav termelésének és felhalmozódásának fő helyszíne is. Innen kerül a gyümölcsökbe, ahol almasavvá oxidálódik.

A fiatal, egészséges, jól megeredt tőkék már az első életéveikben nagy tömegű gyökérzetet fejlesztenek. Kedvező körülmények között a gyökerek nagy területet képesek behálózni és jelentős mélységig átszőhetik a talajt. A tőkekialakítás időszaka a legfontosabb, és meghatározó az ültetvény élettartama szempontjából, mert akkor alkalmazkodnak a szőlő gyökerei a helyi éghajlati és talajviszonyokhoz. Később az alkalmazkodási képességük jelentősen csökken.

Bár a gyökerek nagy része általában a talaj felső 10-40 centiméteres rétegében található, a kedvező szerkezetű, összetételű és levegőzésű talajokon három méter mélyre, vagy annál is mélyebbre hatolnak.

A gyökerek eloszlása függ a talaj jellemzőitől, a vízzáró rétegektől, az alanyfajtától és a művelési gyakorlatoktól.


Gátolják a gyökerek növekedését

A gyökerek növekedését nagymértékben korlátozhatja a sekély vagy tömörödött talaj, az alapkőzet, a talajvízszint és a talajt levegőtlenné tevő, nagy mennyiségű szabad víz. Előfordulhat, hogy a talajban vagy a vízben gyökérfejlődést gátló toxikus anyagok vannak. Ilyen esetekben a gyökérnövekedés az akadály fölötti talajrétegre korlátozódik. Ha a gyökérzet sekélyen helyezkedik el, akkor rendkívül sérülékeny, mert aszályos időszakban könnyen kiszáradhat, illetve a gépi művelés megsértheti, ráadásul kevés vizet és tápanyagot ér el. A gyökerek oldalirányú növekedését ritkán korlátozzák a természetes körülmények.


Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: