A fesztivál során családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek élményétkezései is várják az érdeklődőket a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon – írja az MTI.
– mondta el a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a fesztivál ügyvezető igazgatója.

Mészáros Zoltán hozzátette, a harmadik alkalommal meghirdetett Balaton Wine & Gourmet-n Japán és Spanyolország, majd Argentína és Franciaország után idén Olaszország a díszvendég, Veszprém így egy mini olasz gasztrofesztiválnak is otthont ad majd.
Porga Gyula, Veszprém polgármestere emlékeztetett arra, hogy
Ezen innovációk közé tartozik a Balaton Wine & Gourmet, amelyre erősen jellemző mindaz, ami a VEB2023 programot is jellemezte: a regionalitás és a nemzetköziség – jegyezte meg.
Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023) vezérigazgatója arról is szólt, hogy 2025-ben az olaszországi Gorizia és a határ túloldalán fekvő, szlovéniai Nova Gorica lesz Európa Kulturális Fővárosa, a testvérvárosok pedig a Balaton Wine & Gourmet-n is bemutatkoznak majd.
Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete elmondta, az olasz gasztronómiai hagyományok legjavát tervezik bemutatni egy hasonlóan kiemelkedő gasztronómiai hagyományokkal rendelkező régióban.

Felhívta a figyelmet a fesztiválra érkező olasz szakemberekre is, akik menüsorok, bemutatók és szakmai szemináriumok segítségével mutatják be többek között az olasz bor és a prosecco, az aperitivek és koktélok, a kávék és az extraszűz olívaolajok világát.
Gianni Annoni, a Balaton Wine & Gourmet házigazdája és Tungli Péter, a fesztivál programigazgatója hozzáfűzte, a nagyszínpad mellett újdonságként az olasz mercatók világát megidéző színpad is csatlakozik a programhelyszínek közé. Itt bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit és adnak ízelítőt a pizza, a pasta, a fagylalt és a kávé univerzumából.
Vezetett kóstolókon, illetve a CEWI borszakmai élménysátrában mutatkoznak be az olasz és Balaton-környéki borok, a gyereksátorban pedig Kalas Györgyi vezetésével a fiatalokat is gasztrofoglalkozások várják.
Ez is érdekelheti:
Hátborzongató körülmények között találtak rá a világ legöregebb borára