0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Kéz a kézben olasz és magyar gasztronómia legjava – idén is Balaton Wine & Gourmet!

A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet szeptember 6-8. között Veszprémben.

A fesztivál során családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek élményétkezései is várják az érdeklődőket a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon – írja az MTI.

A rendezvény célja Veszprém és a Balaton térségét önálló gasztrorégióként bemutatni, hiszen hat borvidék, minőségi gasztronómia és pezsgő kulturális élet jellemzi ezt a területet

– mondta el a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a fesztivál ügyvezető igazgatója.

koccintás borral
Fotó: Freepik

Mészáros Zoltán hozzátette, a harmadik alkalommal meghirdetett Balaton Wine & Gourmet-n Japán és Spanyolország, majd Argentína és Franciaország után idén Olaszország a díszvendég, Veszprém így egy mini olasz gasztrofesztiválnak is otthont ad majd.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere emlékeztetett arra, hogy

a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023) harmadik szakasza az örökség jegyében zajlik, hiszen számos kezdeményezés célja, hogy hosszabb távon, fenntarthatóan működjön.

Ezen innovációk közé tartozik a Balaton Wine & Gourmet, amelyre erősen jellemző mindaz, ami a VEB2023 programot is jellemezte: a regionalitás és a nemzetköziség – jegyezte meg.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023) vezérigazgatója arról is szólt, hogy 2025-ben az olaszországi Gorizia és a határ túloldalán fekvő, szlovéniai Nova Gorica lesz Európa Kulturális Fővárosa, a testvérvárosok pedig a Balaton Wine & Gourmet-n is bemutatkoznak majd.

Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete elmondta, az olasz gasztronómiai hagyományok legjavát tervezik bemutatni egy hasonlóan kiemelkedő gasztronómiai hagyományokkal rendelkező régióban.

tészta
Fotó: Freepik
Az olasz konyha, az olasz életstílus és az olasz élelmiszeripari termékek itt is nagy népszerűségnek örvendenek, Itália jelenleg a hatodik legfontosabb élelmiszeripari beszállítója Magyarországnak – jelezte.

Felhívta a figyelmet a fesztiválra érkező olasz szakemberekre is, akik menüsorok, bemutatók és szakmai szemináriumok segítségével mutatják be többek között az olasz bor és a prosecco, az aperitivek és koktélok, a kávék és az extraszűz olívaolajok világát.

Gianni Annoni, a Balaton Wine & Gourmet házigazdája és Tungli Péter, a fesztivál programigazgatója hozzáfűzte, a nagyszínpad mellett újdonságként az olasz mercatók világát megidéző színpad is csatlakozik a programhelyszínek közé. Itt bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit és adnak ízelítőt a pizza, a pasta, a fagylalt és a kávé univerzumából.

A fesztivál a nagyközönségnek szóló, ingyenes előadások mellett élményétkezéseken, workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül is ízelítőt kínál az olasz gasztronómiából, Michelin-csillagos olasz sztárséfek pedig élményétkezéseket prezentálnak.

Vezetett kóstolókon, illetve a CEWI borszakmai élménysátrában mutatkoznak be az olasz és Balaton-környéki borok, a gyereksátorban pedig Kalas Györgyi vezetésével a fiatalokat is gasztrofoglalkozások várják.

Ez is érdekelheti:

Hátborzongató körülmények között találtak rá a világ legöregebb borára

Élményszerű ismeretszerzés a Mátra szívében

Forrás: MTI

Magazin ajánló: