0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Hátborzongató körülmények között találtak rá a világ legöregebb borára

A spanyolországi Carmonában, egy római kori sírból került a világ legöregebb bora. Azonban az urna, amiben megtalálták, egy holttestet is rejtett.

Carmona város régésze, Juan Manuel Román elmondása szerint nagyon meglepődtek, amikor az urnában lévő folyadékot felfedezték. Kétezer év alatt ugyanis óriási szerencse kell ahhoz, hogy ilyesmi fennmaradhasson. A feltárt sírban minden együtt volt hozzá: teljesen érintetlen volt, így megőrződhetett a kamra természetes állapota. A tökéletes lezárásnak köszönhetően nem jutott be kívülről semmilyen nedvesség, ami tönkre tehette volna a rendkívüli leletet.

Így is óriási kihívás volt a tudósok számára, hogy megállapítsák, mi is az pirosas színű folyadék – írja a ScienceDaily.

Bár sejtéseik voltak arról, hogy borral van dolguk, azonban a legtöbb alapvető tulajdonságát már elvesztette ennyi idő alatt.

Egy sor kémiai analízisnek vetették alá a Cordobai Egyetemen (UCO), eredményeiket pedig Journal of Archaeological Science: Reports folyóiratban tették közzé.

Biztosan bor, vagy valami más folyadék?

Megvizsgálták a folyadék pH-ját, a szerves anyagok hiányát, az ásványi só tartalmát, és azokat a kémiai anyagokat, melyeknek jelenléte az urna üvegéből vagy a benne lévő emberi maradványokból származhat. A kapott eredményeket ezután összehasonlították a mai Montilla-Moriles, Jerez és Sanlúcar borokkal hasonlítottak össze. Ezzel sikerült bizonyítani, hogy az urnában talált folyadék valóban bor.

bor urna sír
Illusztráció
Fotó: youncoco, Pixabay

Az azonosítás kulcsa azonban a polifenolokon, a minden borban jelen lévő biomarkereken múlott. Egy olyan technikának köszönhetően, amely nagyon kis mennyiségben is képes azonosítani ezeket a vegyületeket, a csapat hét specifikus polifenolt talált. Ezek a Montilla-Moriles, Jerez és Sanlúcar boraiban is jelen vannak.

A megtalált folyadék ugyan pirosas színű volt, mégis fehérborként azonosították.

Erre a bizonyítékként egy bizonyos polifenol hiánya utalt. Bár ennek a polifenolnak a hiánya a hosszú idő alatt bekövetkezett lebomlással is magyarázható lehet, mutattak rá a kutatók.

A legnehezebb azonban a bor eredetének megállapítása, mivel nem áll rendelkezésre más korabeli borminta, mellyel összevethetnék. A folyadékból kimutatott ásványi sók egyeznek a ma is a környéken termelt borokban lévőkkel.

Érdekesség, hogy az ókori Római Birodalomban a borfogyasztás a férfiak kiváltsága volt. Ezt támasztja alá a most feltárt sír is: a borban talált csontok egy férfié voltak. A sírban talált női csontok mellett parfüm, selyem és ékszerek voltak, de bor egy csepp sem.

Ez is érdekelheti:

Forrás: ScienceDaily

Magazin ajánló: