0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Hőhullám: kiégett a gabona? Mire számítanak az európai gazdák?

Európában a héten kezdődő hőhullám komoly károkat okoz szántóföldeken - főleg a délkeleti régiókban került veszélybe a termény.

Míg keleten tombol a hőhullám, addig az északnyugati gazdák számára megjött a rég várt enyhülés a hosszan tartó esőzések után. Az elemzők szerint ez a változékony időjárás meghatározó hatással lehet a termés mennyiségére és az árak alakulására.

Hőhullám és globális hatások

A meteorológusok előrejelzése szerint a héten az Európai Unió nagy részén perzselő hőség várható. Ez a rekord meleg és száraz időjárás világszerte fenyegeti a szántóföldi kultúrákat, ami a világpiaci árak emelkedéséhez vezethet. Az időjárás különösen fontos szerepet játszik most, hiszen az északi féltekén közeledik, vagy már meg is kezdődött az aratás időszaka, és bármilyen negatív hatás vagy enyhülés nagyban befolyásolhatják az árakat.

aratás, hőhullám

Hőhullám Kelet-Európában és a Balkánon

Elemzők szerint a hőhullám különösen veszélyezteti a kelet-európai és balkáni terméshozamot.

A legnagyobb kockázat az EU második legnagyobb kukoricatermesztő országában, Romániában van.

Vincent Braak, a Strategie Grains tanácsadó cég elemzője szerint egyetlen hét forró időjárás is jelentős terméscsökkenést okozhat, és ha ez két hétig tart, akkor komoly károk keletkezhetnek nagyon gyorsan.

Termés-előrejelzések és elemzések

A Strategie Grains már korábban csökkentette az EU 2024-es kukoricatermés előrejelzését. Az EU növényfigyelő szervezete, a MARS (Monitoring Agricultural Resources) június 24-én szintén csökkentette Románia kukorica- és napraforgó-terméshozam előrejelzését az ötéves átlag alá, mivel a tartós száraz időjárás megviselte a növényeket.

Nyugat-Európai Enyhülés

Ezzel szemben Nyugat-Európában a várható meleg és száraz időjárást örömmel fogadják a gazdák. Az ősztől tartó rendszeres és hosszan tartó esőzések után a kedvező időjárás jót tesz a termésnek.

A francia gazdák különösen várják a napos időt, hogy növényeik jobban fejlődhessenek. Németországban, Dániában és Lengyelországban is üdvözlik a meleg időt, amely segíthet a búza fejlődésében és a gabonafélék gombás fertőzéseinek megelőzésében.

MARS Jelentés

A MARS hétfőn június 24-én csökkentette a legtöbb idei terméshozam-előrejelzését az Európai Unióban, nyugat-európai vízfeleslegre és délkeleti országok száraz időjárására hivatkozva. Az időjárás változékonysága tehát továbbra is jelentős hatással lesz a termésre és az árak alakulására a régióban.

Forrás: esmmagazine.com

Magazin ajánló: