0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Dubajjal együttműködve mutatja be a kender hagyományait egy ópusztaszeri kiállítás

Zsip-zsup kender zsup..., a kender 1000 éve: ezzel a címmel nyílt új, a növény termesztésének hagyományait, felhasználását bemutató időszaki kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Kodácz Csengele elmondta, a dubaji központú Hempy People-lel együttműködve létrehozott tárlaton számos tárgy és tabló segítségével tárják a látogatók elé a kender termesztésének folyamatát, felhasználásának hagyományait és azt, milyen sokszínűen használható a növény az építőipartól kezdve egészen az élelmiszerek előállításáig  – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

kender
Fotó: Freepik
Az érdeklődők láthatnak honfoglalás kori textilleleteket, megismerhetik a kenderfeldolgozás néprajzi emlékanyagát és azt is, miként vált a növény fontos ipari nyersanyaggá a térségben.

Szegeden 1743-ban Európa más országaiból a városba vándorolt szakemberek alapították meg a kötélverők céhét. 1870 körül pedig már tizenegy kötélverő mester tevékenykedett a városban. A kenderfonás, -szövés és a kötélgyártás meghatározó alakja volt Bakay Nándor, a kiállítás gyárának történetét is bemutatja a kezdetektől egészen a második világháborúig számos tárgyi emléket felvonultatva.

A tárlat átfogó képet ad arról, milyen sokféleképpen hasznosítható a kender az élelmiszer- és az építőipar mellett ruhák, csomagolóanyagok, bútorok alapanyagaként, használható a szépségiparban vagy akár biodízel, illetve műanyagok gyártásánál.

Akár olyan mindennapos használati tárgyak is készülhetnek belőle mint a jógamatrac, a cipő vagy akár napszemüvegkeret is.

A tárlaton ezen termékek bemutatása mellett a kender jövőjéről is szó esik: így annak lehetőségéről, hogy miként hasznosítható az elektromos technológiában vagy az autóiparban.

Forrás: MTI

Magazin ajánló: