0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Műanyagmentes július: 4 érv a csapvíz mellett

A Magyar Víziközmű Szövetség évek óta csatlakozik a műanyagmentes július kihíváshoz, mely apropójából Facebook oldalukon ismertették a csapvíz fogyasztásának előnyeit.

Az ivóvíz az élet legalapvetőbb eleme; a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb kihívást az emberiség számára. Napjainkban rengeteget hallani arról, hogy a műanyagszennyezés mekkora károkat okoz világszerte, elárasztanak bennünket a mikroműanyagok, azonban, ha odafigyelünk és környezettudatosabban viselkedünk, közösen megállíthatjuk a folyamatot – írták.

A PLASTIC FREE JULY kampány célja, hogy csökkentsük az egyszer használatos műanyagok, valamint a PET palackok számát. A kezdeményezést életre hívók arra buzdítanak mindenkit, hogy amikor lehetőségük van rá, töltsék újra kulacsukat csapvízzel és próbálják meg beépíteni mindennapjaikba az egyszerhasználatos műanyagok alternatíváit.
víz
Fotó: Unsplash

Miért kerüljön csapvíz kulacsunkba?

Azért, mert a csapvíz olcsó: 1 köbméter, azaz 1.000 liter csapvízzel pontosan 2.000 db fél literes palackot lehet megtölteni. 1 köbméter víz ára – a lakossági felhasználók számára – Magyarországon átlagosan 260 Ft, tehát egy fél literes flakont pontosan 13 fillérből tudunk megtölteni.

Továbbá a csapvíz bármikor elérhető: hazánkban mindenhol rendelkezésre áll a jó minőségű csapvíz, Magyarországon a vezetékes ivóvízzel ellátott települések aránya 100% -os – hangsúlyozták.

víz
Fotó: Freepik

A csapvíz egészséges, tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges és elégséges ásványi anyagokat, ezenkívül változatosan fogyasztható, hiszen gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve igazán ízletes, kiválóan hűthető – így finom szomjoltó készíthető belőle.

Emellett a csapvíz biztonságos is – hívta fel a figyelmet a Szövetség.

Magyarországon az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz.

A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott ivóvizet.

Nagy Edit, a Szövetség főtitkára – ahogy minden évben – idén is üdvözölte a kezdeményezést és szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy „Magyarországon nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen mindenhol fogyasztható a csapvíz, valamint a szolgáltatók által fenntartott nyilvános kutak vize. A kampányhoz való csatlakozással mi is szeretnénk felívni a figyelmet arra, hogy

PET palack nélkül is bármikor, bárhol elérhető az ivóvíz

és ezúton kérjük az éttermeket, vendéglátóhelyeket, hogy csatlakozzanak ehhez a kiváló kezdeményezéshez, hiszen ezzel is hozzájárulnak a környezet és a vízkincs védelméhez. Amit szeretnék még kiemelni, az az, hogy ebben a tikkasztó hőségben még fontosabb a folyamatos hidratálása szervezetünknek, figyelni kell arra, hogy fogyasszunk elegendő folyadékot. Erre a csapvíz a legalkalmasabb, hiszen tényleg a legjobb szomjoltó – nincs benne semmi felesleges adalékanyag, cukrot sem tartalmaz, viszont minden ásványi anyag megvan benne, amire a szervezetünknek szüksége van!”

A Magyar Víziközmű Szövetség azt üzeni: ne csak júliusban figyeljünk környezetünkre, hanem az év minden napján.

Ez is érdekelheti:

Barack-barát tippek – ha így tárolod, biztosan friss marad!

Bolygóbarát-étrend: nem lemondani róla, de csökkenteni a húsfogyasztást

Forrás: facebook.com/magyarvizikozmuszovetseg

Magazin ajánló: