0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Több doktorandusz, nagyobb ösztöndíjjal

A MATE célja a minőségi doktorandusz képzés támogatása, biztosítva a kutatók számára az utánpótlást. Az ösztöndíjak bővítése sikeres volt, ami a pályázók számának növekedésében is megmutatkozik.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem számára a doktori iskolák kiemelkedő szerepe sosem volt kérdés. Az Egyetem célja a minőségi, oktatási potenciállal rendelkező doktorandusz hallgatók támogatása és ezáltal a kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma szakember-utánpótlásának biztosítása. Beszédes adat, hogy

az idei tanévben a 110 fős állami keretre 137 pályázat érkezett, ezzel ellentétben a 2023/2024. tanévben a 112 államilag támogatott ösztöndíjas hely nem került feltöltésre.

A pályázói létszámnövekedés nagy valószínűséggel nagyrészt az idén februárban életbe lépett Kiegészítő Doktori Ösztöndíj program bevezetésével magyarázható. Ennek értelmében, a doktorandusz ösztöndíj kiegészítésre került havi 300.000 Ft összegre azon doktoranduszok esetében, akik nem állnak napi 8 órás munkavégzésre irányuló jogviszonyban és a további pályázati feltételeknek is megfelelnek. A kiegészítő ösztöndíj összege az első két évben 160 000 Ft/hó, a második két évben 120 000 Ft/hó. Ezzel gyakorlatilag megduplázódott a doktoranduszok ösztöndíja.

Idén szeptembertől tervezik bevezetni a MATE Kiválósági Doktori Ösztöndíjat Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektorának javaslatára és az Egyetem Kuratóriumának támogatásával.

„Az új ösztöndíj reményeink szerint hozzájárul a doktoranduszok kutatómunkájával kapcsolatos folyóiratcikkek megjelentetéséhez, konferenciákon való részvételéhez, továbbá segíti a potenciállal rendelkező doktorandusz hallgatók tudományos publikációs tevékenységét”

– hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba.

A MATE Szent István Campusán, idén májusban harminc éves jubileumát ünneplő doktori képzés ünnepségén a rektor kifejtette, hogy „a doktori képzés nemcsak a tudomány, de a gazdaság és az ipar utánpótlását is jelenti, az a szellemi erő, amihez a doktori iskolák igen komoly hátteret tudnak jelenteni. MATE logóA doktori iskolákat úgy is tekinthetjük, mint a magyar tudomány jövőjének lakmuszpapírját, hiszen a ma doktori iskolája fogja meghatározni azt, hogy milyen lesz a tudomány a jövőben”.

Forrás: MATE

Magazin ajánló: