0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Helyzetbe kell hozni a magyar termesztőket, csak így lehet versenyképesen termelni

A hazai gyümölcságazat helyzete és kihívásai, különös tekintettel a hatékonyság és precíziós gazdálkodás kérdéseire címmel tartott előadást Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
Később a Kárpát-medence klímaváltozása megkövetelte az öntözést, továbbá egyre jobb minőséget, nagyobb terméshozamokat kellett elérni, ezért intenzív, öntözött ültetvények telepítésére volt szükség. Ezek megbízhatóan teremnek, de ezt már csak hektáronként 11 millió forint befektetéssel lehetett megoldani.

Az elmúlt években megszaporodtak a fagy- és jégkárok, és nem engedhetjük meg, hogy a drága ültetvényeket elverje a jég vagy elfagyjanak, ezért jéghálót kell húzni föléjük, ez viszont már hektáronként több mint 20 millió forintba kerül. Viszont sokkal nagyobb a termésbiztonság, jobb az élőmunka hatékonysága, és 70 tonna, 90%-ban minőségi alma az ilyen ültetvények kihozatala. Csak ezzel tudunk versenyképesen termelni. Ezt kényszerítette ránk a természeti és a gazdasági környezet.

Ha egy ültetvény létesítésére hektáronként több mint 20 millió forintot költünk, ott nem történhet semmilyen technológiai hiba a termesztésben, a növényvédelem vagy a termésszabályozás során. El kell érni a genetikai maximumához legközelebb álló hozamot. Ehhez szaktudás kell, magas szintű precíziós gazdálkodás, olyan, amikor az a kérdés, hogy melyik órában hány milli­gramm, milyen hatóanyagú szerrel, hány fokon, hány százalékos páratartalom mellett permetezzünk. A tudás már eljutott erre a szintre.

Nem minden gépesíthető

Versenyképesnek azt tartjuk, amire van fizetőképes kereslet, ami hatékony és gazdaságos.

A piac tőlünk független, és ha valamivel nem boldogulunk, akkor valamit rosszul csinálunk, szögezte le Apáti Ferenc.

Az Európai Unió étkezésialma-piaca 80 millió tonna, Magyarország ebből csupán 120 ezer tonnát termel, azaz kb. 1,5%-ot. Ez nem a piac hibája, hanem a miénk. Ugyanitt a lengyelek 30%-kal részesednek, úgy, hogy harminc évvel ezelőtt kevesebb almát termesztettek, mint mi.

Frisspiaci gyümölcsöt csak öntözött, fagy- és jégvédett ültetvényekben lehet versenyképesen termeszteni. Magyarországon az ültetvényeknek 30-40%-a öntözött. Nagy beruházás a telepítés, de a pályázati rendszerekkel megvalósítható. A feldolgozóipari gyümölcstermesztés nem bírja el ezeket a költségeket, ezért a szakmaközi szervezet elnöke szerint továbbra is hektikus mennyiségre lehet számítani, és a termésbiztonság romlik.

A gyümölcságazatban sok élőmunkára van szükség. Amíg a szántóföldi növénytermesztés 10-20 munkaórát igényel hektáronként, a gyümölcstermesztésnek lehet 500, 1000, de akár több ezer is a munkaóraigénye, ez pedig a termelési költség nagy hányadát kiteszi. A munkaerőhelyzet nem fog javulni. Kérdés, hogy így milyen fejlődési ívet tud produkálni a gyümölcstermesztés.

Ahol csak lehet, a munkaerőt ki kell váltani automatizálással, ami szintén beruházást igényel.

A precíziós gazdálkodást lehet és kell is alkalmazni például a növényvédelemben, az öntözésnél. A legtöbb élőmunkára a metszéshez, a termésritkításhoz és a betakarításhoz van szükség, de éppen ezeket a folyamatokat nem lehet a mesterséges intelligenciával megtaníttatni – legalábbis a jelenlegi tudás szintjén, tehát ezeknél marad az emberi, kézi munka.

metszés
A metszés gépesíthető a legegyszerűbben, de teljesen nem váltható ki az emberi munka

Összegzésképpen Apáti Ferenc elmondta, arra kell számítani, hogy a jövőben sokkal kevesebb hazai gazdálkodó tud versenyképesen gyümölcsöt termeszteni, mint tíz-húsz évvel ezelőtt, mert sokaknál hiányzik a tőke és a szaktudás. Ebben a helyzetben a legfontosabb feladat az import növekedésének és az export csökkenésének a megállítása.

A magyar gazdáknak kell fejlődési lehetőséget adni, és olyan helyzetet teremteni, hogy a lemorzsolódott kertészeket hazaiak pótolják, és ne külföldről kelljen beszerezni a hiányzó gyümölcsmennyiséget.
Ez is érdekelheti:
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: