A termelési színvonal, vagyis a hektáronkénti fajlagos hozam az utóbbi tíz évben országosan érdemben nem emelkedett, de az is lehet, hogy 20-25 éve változatlan. Márpedig ez gazdaságilag fenntarthatatlan, nincs olyan piac, ami ezt elfogadná, hangsúlyozta Apáti Ferenc a csemegekukorica- és a zöldborsótermelés és feldolgozás hatékonyságát elemző előadásában a Debrecenben rendezett feldolgozóipari konferencián.
A Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet vezetőjeként és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökeként is aktív
Változatlan termelési színvonal
Az utóbbi tíz évben a csemegekukorica termőterülete 30 és 35 ezer hektár közt változott, amelyről 500-600 ezer tonna termést takarítottak be. A mélypont az aszállyal sújtott 2022-es év volt, amikor bő 27 ezer hektáron mindössze 325 ezer tonnát termeltek. Tavaly mintegy 32 ezer hektáron csaknem 550 ezer tonna csemegekukorica termett.
A tavalyi enyhe növekedés után nagy kérdés, hogy idén eléri-e a 10 ezret. Tíz év átlagában mintegy 100 ezer tonna zöldborsóval számolhattunk.
Mind a két zöldségből a megtermesztett mennyiségnek nagyjából a harmadát veszi fel a hűtőipar, a nagyobb részt a konzervgyárak dolgozzák fel.