0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Közelíteni kell a párhuzamos érdekeket – Csemegekukorica- és a zöldborsótermelés

Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet vezetője és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke többek között ezt is hangsúlyozta rendezvényükön.

A termelési színvonal, vagyis a hektáronkénti fajlagos hozam az utóbbi tíz évben országosan érdemben nem emelkedett, de az is lehet, hogy 20-25 éve változatlan. Márpedig ez gazdaságilag fenntarthatatlan, nincs olyan piac, ami ezt elfogadná, hangsúlyozta Apáti Ferenc a csemegekukorica- és a zöldborsótermelés és feldolgozás hatékonyságát elemző előadásában a Debrecenben rendezett feldolgozóipari konferencián.

A Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet vezetőjeként és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökeként is aktív

Apáti Ferenc munkatársaival, Tóth-Kurmai Viktóriával és Krivdáné Dorogi Dórával végzett számításaik eredményét ismertette a FruitVeB, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ), valamint a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete közös rendezvényén.
A kerekasztal-beszélgetésen a termékpályák több szereplője megszólalt

Változatlan termelési színvonal

Az utóbbi tíz évben a csemegekukorica termőterülete 30 és 35 ezer hektár közt változott, amelyről 500-600 ezer tonna termést takarítottak be. A mélypont az aszállyal sújtott 2022-es év volt, amikor bő 27 ezer hektáron mindössze 325 ezer tonnát termeltek. Tavaly mintegy 32 ezer hektáron csaknem 550 ezer tonna csemegekukorica termett.

Zöldborsóból sokkal jobban hullámzottak az éves adatok. Területe 2015-16-ban meghaladta a 23 ezer hektárt, két éve 18 ezer hektár körülire szűkült.

A tavalyi enyhe növekedés után nagy kérdés, hogy idén eléri-e a 10 ezret. Tíz év átlagában mintegy 100 ezer tonna zöldborsóval számolhattunk.

Illusztráció

Mind a két zöldségből a megtermesztett mennyiségnek nagyjából a harmadát veszi fel a hűtőipar, a nagyobb részt a konzervgyárak dolgozzák fel.

A termelési színvonal az utóbbi tíz, de az is lehet, hogy 20-25 éve változatlan, bár a termelők egy része fejlesztette a tevékenységét.
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: