0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Új tanulmány: ennyi ideig marad aktív a H5N1 vírus a fejőgép felületén

A tehenészetek dolgozói fokozottan ki vannak téve a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 variánsának. Amerikai kutatók most bizonyították, mennyi ideig fertőz a fém- és gumifelületeken megtapadt vírus.

Fontos tanulmányt közölt a Pittsburgh-i Egyetem és az Emory Egyetem a madárinfluenza emlősök közt is terjedni képes H5N1 variánsával kapcsolatban.

A kutatók úgy találták, hogy a tehéntejben jelen lévő vírus a fém- és gumifelületeken több órán át képes életben maradni.

A felfedezés azért fontos, mert így világosság vált, hogy a fejőgépek felületén megtapadó részecskék képesek megfertőzni a teljes állományt, ha nem fertőtlenítik megfelelően. A közölt tanulmány egyébként a gazdák megfelelő védelmének – arc- és szemvédelem – fontosságára is felhívják a figyelmet.

fejőgép
illusztráció
Forrás: freepik.com

A marhatelepeken előfordul, hogy a fertőzött egyedet is fejik, főleg ha nem mutat egyértelmű tüneteket, így az eszközökkel a gazdálkodó hamar lefertőzheti a teljes állományt, és ami még aggasztóbb, saját magát is.

Fontos megjegyezni, hogy az ezzel kapcsolatos kísérleteket egy olyan laboratóriumban végezték el, ahol a texasi klimatikus viszonyokat – páratartalom, hőmérséklet – imitálták, így a vírus életbenmaradási időtartama csak ebben a környezetben lett megfigyelve. A gumifelület egyébként veszélyesebbnek bizonyult, azon legalább 3 órán át életben maradt a vírus, a fémfelületeken pedig legalább 1 óra időtartamban.

A H5N1 a fertőzött állat nyálában, ürülékében és egyéb testnedveiben – így a tejben is – megtalálható, és cseppfertőzéssel terjed.

A vadon élő madarak nem csak baromfikat, de emlősállatokat, valamint  embereket is képesek megfertőzni. 2023 során az idei év márciusáig a WHO 888 esetben igazolta a H5N1 jelenlétét emberekben, ebből 463 végződött halállal. A valós halálozási ráta persze alacsonyabb lehet a hivatalos 52 százaléknál, mivel nem ismert a diagnosztizálatlan esetek száma.

Vakcina baromfik számára kifejlesztésre került, illetve korlátozott mennyiségben, de létezik embereknek beadható vakcina a variáns ellen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / technologynetworks.com