0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Lótartás: védd a bőrét!

A bőr egy védelmi vonal (barrier), amelynek meggyengülése számos betegségnek adhat teret. Ezek egy része szezonális, a nyári meleghez és a rovarok fokozott jelenlétéhez köthető.

További közös pont, hogy a májnak – a bőr felépítéséhez és működéséhez szükséges anyagok forgalmában betöltött központi szerepe miatt – számos bőrelváltozásban kiemelt szerepe van.

A nyári ekcémáról dióhéjban

Ez a kellemetlen betegség a „Culicoides törpeszúnyogok” nyálára és egyéb ízeltlábúak, vérszívó legyek (például szuronyos istállólégy) csípésére adott allergiás reakcióból alakul ki, amely esetenként krónikus anyagcserezavarokkal és napallergiával (fényérzékenységgel) is társulhat. Elsősorban póniknál és kisebb testű, főleg északon tenyésztett lovaknál (pl. izlandi, fjord, haflingi) fordul elő, de bármilyen lovat érinthet.

A csípés maga egy ártalmatlan szúrás, csakhogy néhány órával később allergiás viszketést okoz. A bőr alatt kis, gombostűfejnyi csomócskák képződnek, amelyek kb. 3 mm átmérőjűek. Ezeket a csomócskákat többféle elnevezéssel illetik. Angol nevét („sweet itch” = édes vagy kéjes vakaródzás) onnan kapta, hogy a ló bárhol és bármikor, amikor erre lehetősége van, jólesően és végeláthatatlanul addig dörzsöli az allergiában érintett testrészeket, amíg azokról a szőr és a bőr teljesen lehámlik.

ló bőr védelem

A kivakart, véres és nedvedző részek később bakteriálisan és/vagy gombákkal felülfertőződhetnek és gennyes sebek alakulhatnak ki a vakart területeken. A hastól a hátig, a fülektől a farokig bárhol kialakulhat ez az elváltozás, de leggyakrabban az üstök, a sörényél, a martájék és a faroktő érintettek. A sörény és a farok érintett része teljesen kopasszá, sebessé válhat. A lovak által felzavart rovarok szívesen megülnek a combok közötti részen és a has alján, így ezeken a részeken is megjelenhetnek a tünetek. Az elhúzódó szőrváltás, a bakteriális vagy gombás bőrbetegségek, a lassú sebgyógyulásra való hajlam és az érzékeny bőrtípus sajnos súlyosbítják a tüneteket.

Három tényező van, amelyek jelenlétekor nagy eséllyel kialakul a nyári ekcéma: a feltehetően öröklött allergiás reakció a rovar nyálára, az egyedi túlérzékenység (hiperszenzitivitás), valamint maga a rovarcsípés.

rovarok betegsége anyagcserezavarok

Nyári ekcémára hajlamosító tényezők

■ Rovarok jelenléte

Magyarázat: Lovaknál számos külső, röpképes parazita és vektor okozhat problémákat. Ezek az állatok nemcsak közvetlenül okoznak kellemetlenséget, hanem allergiát is kiválthatnak és különböző betegségeket is terjeszthetnek, ahogy az ábrán összefoglalva láthatod (a fertőző betegségek elleni védekezés a biológiai biztonság tárgyköre). Rendkívüli jelentősége van az allergén rovarnyál kiiktatásának, azaz ki kell zárni azt a lehetőséget, hogy a rovar eljusson a lóhoz.

Megoldás: Ezek a paraziták és vektorok komoly egészségi problémákat okozhatnak lovaknál, ezért fontos a megfelelő védekezés és a megelőzés, például rovarriasztók, parazitaellenes kezelések és a környezet rendszeres tisztítása révén.

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: