0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Megjelent a kertészeti ültetvények telepítését támogató új pályázati kiírás

Több mint 25 milliárd forint keretösszeggel új pályázati felhívás jelent meg az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” című felhívás előtérbe helyezi a gazdák jövedelembiztonságát, ezért nagy termőképességű és magas termőbiztonságú ültetvények létesítéséhez nyújt segítséget. A gyümölcstermő ültetvények mellett lehetőség lesz évelő gyógy-, aroma- és fűszernövények, továbbá borszőlőültetvények telepítésére is.

Nagy István kiemelte, az ültetvénytelepítés vonatkozásában a forrást átalánytámogatás formájában kapják a termelők, vagyis az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével nem kell számla alapon elszámolniuk. Így jelentősen csökkennek a termelők adminisztrációs terhei és az érintettek gyorsabban jutnak hozzá az elnyert forráshoz.

A támogatás segítségével üzemi szinten komplex beruházások megvalósítására nyílik lehetőség, mivel a telepítés mellett lehetőség lesz az ültetvények vízellátását biztosító öntözőrendszer kiépítésére, kedvezőtlen éghajlati hatások (tavaszi fagyok vagy jégeső) csökkentését lehetővé tevő technológiák alkalmazására és egyes, a betakarítást segítő gépek, eszközök beszerzésére is – sorolta a tárcavezető.

Kifejtette, a fejlesztésekhez kapcsolódóan 500 millió forint támogatás nyerhető el, az alap támogatási intenzitás mértéke 50%, ugyanakkor például fagyvédelmi gépek beszerzéséhez 65%-os, meglévő öntözőrendszer felújításához 70%-os támogatási intenzitás társul. A felhívásban meghatározott tartalmi értékelési rendszer alapján elsősorban azok a projektek számíthatnak a fejlesztési forrás elnyerésére, melyeknél igazolt azok hozzáadott értéke, pénzügyileg megalapozottak, és amelyek esetében a beruházó tartós üzleti kapcsolatokat tart fenn partnereivel – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, az előző támogatási ciklusban több, mint 6000 ha új gyümölcsültetvény telepítéséről született támogató döntés.  Ezek az ültetvények hosszú időn át kiváló minőségű, itthon megtermelt gyümölccsel látják el a fogyasztókat, emellett a feldolgozóiparnak is alapanyagot biztosítanak.  Az ültetvénytelepítéshez nyújtott támogatás a korábban meghirdetett, hűtőházak létrehozását, illetve korszerűsítését támogató kiírással együtt biztos fejlődési alapot az ágazat számára – fűzte hozzá.

A támogatási kérelmek benyújtására 2024. szeptember 10. napjától lesz lehetőség.

A felhívás és a hozzá kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán találhatók.

Forrás: AM közlemény