0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Valamire készül Kína: felhalmozzák a szójababot

Az Egyesült Államokkal vívott kereskedelmi háborúra készülhet Kína, ahol az importőrök rekord mennyiségű szójababra kötöttek szerződést. A felvásárlási kedvet befolyásolhatja az idei rekordtermés miatti alacsony világpiaci ár is.

A szójabab alacsony világpiaci ára és az amerikai elnökválasztással kapcsolatos várakozások miatt Kína júliusban rekordmennyiségű szójababot importálhat. A kínai kereskedők azzal számolhatnak, hogyha Donald Trump nyeri a novemberi amerikai elnökválasztást, az előző ciklusához hasonlóan kereskedelmi háborúba kezd Kínával, és korlátozás alá eshet az Egyesült Államokból Kínába irányuló szójababexport is.

Iparági információk szerint a kínai importőrök az utóbbi hetekben a szokásosnál nagyobb mennyiséget kötöttek le a növényből, aminek az ázsiai ország a legnagyobb felvásárlója globálisan. Ez nem kevesebb, mint 12-13 millió tonnányi terméket jelent, egyetlen hónapra. Összehasonlításként, tavaly júliusban alig több mint 9 millió tonna volt a kínai import mértéke.

Az előző Trump-elnökség alatt bevezetett kereskedelmi korlátozásokra válaszul Kína 25 százalékos büntetővámot vetett ki az amerikai szójababra, ami jelentősen megemelte az importköltségeket. A kínai importvállalatok ezt Dél-Amerikából – főként Brazíliából – pótolták.

szójabab
illusztráció

A kínai kereskedők lépésének időzítése mögött az is szerepet játszhat, hogy 2020 óta nem volt annyira alacsony a szójabab világpiaci ára, mint manapság. Ez a bőséges termésnek köszönhető, 2024/2025-ben rekordmennyiségű, több mint 422 millió tonnányi betakarítás várható világszerte.

Kína szójabab importja 2017-2023-as időszakban
Forrás: assets.theedgemarkets.com

Kína egyébként a 2018-as kereskedelmi viták miatt átállt a brazíliai szójababra, ami olcsóbb, mint az amerikai. Így ma már Brazília adja a kínai szójabab-import 70 százalékát, míg korábban az Egyesült Államokból érkezett a termék java. Az amerikai szójabab részesedése jelenleg 24 százalék. Bár a felek 2020-ban szerződésben vállalták, hogy Kína a büntetővámok eltörlése után több agrárterméket vásárol az Egyesült Államokból, a dél-amerikai ország elsősége stabilizálódott.

További érdekességek:

Az amerikai gazdák a szója mellett döntenek, hogy enyhítsék a veszteségeket

Hiába a szigor, teljesen mi sem kerülhetjük el a GMO-t

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / theedgemalaysia.com