0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Hiába a szigor, teljesen mi sem kerülhetjük el a GMO-t

Hiába a szigorú magyar szabályozás, a genetikailag módosított termékeknek nem lehet teljesen gátat szabni.

Sokan nincsenek tisztában vele, de a GMO megtalálható Magyarországon forgalmazott húsokban, borokban, sörökben, sajtokban, valamint a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza a technológiát.

Egyes vélemények szerint a genetikailag módosított élelmiszerek károsak lehetnek az egészségünkre, mások azonban a GMO-t az éhínség elleni küzdelem fontos eszközének tartják.

Sok országban nem fogadják el a GMO-jelöléssel ellátott élelmiszereket, aminek a fő oka, hogy az élelmiszerhiány nem fenyegető. A technológia inkább a fejlődő országokban népszerű – na meg az Egyesült Államokban, ahol évtizedek óta tiltás nélkül alkalmazható. Az amerikai kontinens egésze kedveli a technológiát, hiszen Brazília, Argentína és Kanada is toplistás a biotechnológiával művelt területek nagyságát illetően. Azonban Afrikában – ahol legfenyegetőbb az éhínség – korántsem bővül ennyire a GM piac.

De mely termékekben találkozhatunk ilyen összetevőkkel? GMO-t a világ 29 országában alkalmaznak, leginkább a szója-, kukorica-, gyapot- és repceültetvények esetében.
kukorica, növény, föld, termés

Mivel ezek szolgálnak az állatok takarmányául, az ilyen országokból érkező húsokban általában megtalálható a GMO-komponens, ami minket is érinthet. És itt érdemes bővebben kitérni a szabályozásra.

Köztudomású, hogy az Európai Unióban szigorú szabályok vannak érvényben, és az Európai Bizottság előzetes engedélye nélkül sem termeszteni, sem pedig forgalmaznia nem lehet GMO-val érintett termékeket. A Bizottság engedélye azonban még nem jelenti azt, hogy a közösség egész területén megtalálható lesz az adott termék, mivel a tagállamok saját hatáskörben tilthatják meg azokat.

Kivétel Spanyolország, Portugália, Csehország, Szlovákia és Románia, ahol nem tilos a GM növények termesztése sem.

Azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy vannak olyan, EU-n belül is legálisan forgalomba hozható termékek, melyekben található genetikai módosításon átesett komponens. Így van ez Magyarországon is, ahol termeszteni ilyen növényeket szigorúan tilos, sőt, az Alaptörvény tiltja.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: