0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 24.

Top 10 élelmiszer az egészségért

A táplálkozási szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az egészségi állapotunk szempontjából nem mindegy, hogy mit eszünk. Összegyűjtötték azokat a legfontosabb élelmiszereket, amelyeket ne hagyjunk ki az étkezésünkből.

A San Franciscoban található University of California ( UCSF ) kutatóegyetem működését teljes egészében az egészségtudománynak és az élettudománynak szentelték. Küldetésük, hogy  a betegtámogatási rendszer keretében ingyenes tanácsokkal látják el a pácienseket a helyes táplálkozással kapcsolatosan, segítve őket a betegségek megelőzésében. A kutatások alapján a következő ajánlásokat fogalmazták meg arról, hogy milyen élelmiszereket nem szabad kihagyni a táplálkozásunkból.

Víz

Igyon naponta 8-12 csésze vizet.

Sötétzöld zöldségek

Egyen hetente legalább háromszor-négyszer sötétzöld zöldségeket. Jó választás a brokkoli, a paprika, a kelbimbó és a leveles zöldek, mint a kelkáposzta és a spenót.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Fogyasszon teljes kiőrlésű gabonaféléket naponta legalább két-három alkalommal. Keresse a teljes kiőrlésű lisztet, rozst, zabpelyhet, árpát, vagy többmagvas gabonát. Egy jó rostforrás 3-4 gramm rostot tartalmaz adagonként. A legjobb forrás 5 vagy több gramm rostot is tartalmazhat adagonként.

Bab és lencse

Próbáljon meg hetente legalább egyszer bab alapú ételt enni. Adjon hüvelyeseket, köztük babot és lencsét a levesekhez, pörköltekhez, ragukhoz, salátákhoz és mártogatósokhoz.

  1. Hal

Fogyasszon hetente két-három adag halat.  Egy adag kb. 10 dkg főtt halból áll. Jó választás a lazac, a pisztráng, a hering,  a szardínia és a tonhal.

Bogyós gyümölcsök

Minden nap iktasson be két-négy adag gyümölcsöt az étrendjébe. Próbáljon meg olyan bogyós gyümölcsöket fogyasztani, mint a málna, az áfonya, a szeder és az eper.

Színes zöldségek

Egyen  gazdagon pigmentált, sötét narancssárga és zöld színű zöldségeket, például édesburgonyát, sárgadinnyét és mangót.

Szója

Napi 25 gramm szójafehérje ajánlott az alacsony zsírtartalmú étrend részeként, hogy segítsen csökkenteni a koleszterinszintet. Próbálja ki a tofut, a szójatejet, az edamame szójababot, és a texturált növényi fehérjét.

Lenmag, diófélék és egyéb magvak

Adjon minden nap 1-2 evőkanál őrölt lenmagot vagy más magvakat az ételekhez, vagy vegyen be a napi étrendjébe mérsékelt mennyiségű  diófélét.

Tejtermékek

A 19 és 50 év közötti férfiaknak és nőknek napi 1000 milligramm kalciumra van szükségük, 50 éves vagy idősebb korban pedig 1200 milligrammra. Naponta háromszor-négyszer fogyasszon kalciumban gazdag ételeket. A legjobb kalciumforrások a tejtermékek, például a tej, a joghurt és a sajt. Már 5 dkg sajt vagy 1 csésze tej, joghurt 300 milligramm kalciumot tartalmaz, ami a napi szükséglet körülbelül 30 százaléka. A laktózérzékenyeknek a szójatej ajánlott.

Forrás: ucsfhealth.org