0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

A főváros környékén is elrendelték a tűzgyújtási tilalmat

Az elmúlt napok magas hőmérséklete miatt jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata. Ezért a hatóságok 2024. július 9-től Budapesten és Pest vármegyében is kihirdették a tűzveszélyes időszakot.

Továbbá fenntartják a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben.

A magas hőmérséklet és az alacsony nedvességtartalom kiszárította a növényzetet. Az érintett területeken nem volt elég csapadék, ami nedvesen tartaná a növényzetet. Ez növeli a tűzkockázatot, különösen a sűrűn lakott területek közelében, ahol az ugrótüzek és a koronatüzek kialakulásának esélye is magas.

Illusztráció
Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is magas hőmérséklet és sok napsütés várható. Emellett a szeles időjárás tovább szárítja a növényzetet.

A (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) Nébih óvatosságra inti a lakosságot: ne dobják ki a cigarettacsikket az autóból, mert az felgyújthatja az út menti növényzetet. Belterületen se gyújtsanak nagy tüzet, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet okozhatnak.

A tilalom ideje alatt külterületi erdőkben, fásításokban és azok 200 méteres körzetében tilos a tűzgyújtás, beleértve a kijelölt erdei tűzrakóhelyeket is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hun szerezhetnek információkat.

Forrás: Nébih

Magazin ajánló: