0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

A MATE oktató-kutatói is segítettek megtisztítani a Tiszát

2023 vége és 2024 márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, rengeteg hulladékot hagyva az ártéri erdőkben és nádasokban. Az idei Tisza-tavi PET Kupán a MATE csapata is részt vett a terület megtisztításában.

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű hulladékot terítve szét az ártéri erdőkben, nádasokban. Az ártéri hulladékok összegyűjtése és kezelése céljából került megszervezésre az idei V. Tisza-tavi PET Kupa június 27-30. között.

A PET Kupa Egyesület által szervezett hulladékgyűjtésben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének kollégái is részt vettek, MATESzedd nevű csapatukkal.
Anyahajó Fotó: PET Kupa Egyesület

2024-ben minden eddiginél nagyobb flottával és közel 80 kenus különítménnyel rajtolt el az V. Tisza-tavi PET Kupa, hogy hulladék után kutatva evezze végig a Tiszafüred-Tiszaszőlős-Tiszaderzs-Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszt. Ez alkalommal tizenkilenc csapat vágott bele a folyótakarításba. Az útvonal három éve változatlan, ezért még elkeserítőbb volt látni, hogy idén a nádasok és az ártér a tavalyi évhez képest is szennyezettebb volt.

Az idei 370 fős mezőny körülbelül 20 százaléka gyermek volt, az alap- és középfokú oktatási intézmények szép számmal képviseltették magukat.
Érkezés Dinnyéshátra Fotó: PET Kupa Egyesület

A felsőoktatási intézményeket idén a „MATESzedd” csapatának legénysége képviselte, akik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetéből érkeztek.

Az V. Tisza-tavi PET Kupán a csapatok 3 nap alatt több mint 7,5 tonna (2320 zsák) hulladéktól mentesítették a folyót, amivel bőven felülmúlták a tavalyi mennyiséget.

Fotó: PET Kupa Egyesület

A hulladék jellege változatlan, továbbra is PET-palackokból volt a legtöbb, hiszen ezek a súlyuk miatt könnyen úsznak a vízen, de sok üveg, fémdoboz, fél pár papucs és kommunális hulladék gyűlt össze az ártérből. A versenyt az MBH Bank csapata nyerte meg, a MATESzedd csapata a középmezőnyben végzett. A verseny során egyre erősebben összekovácsolódó csapat változó számban, de szűnni nem akaró lelkesedéssel tisztította a folyószakaszt,

munkájuk nyomán jelentős mennyiségű és sok esetben veszélyes hulladék (pl. növényvédőszeres és festékes dobozok) került ki az ártéri erdőkből és a nádasokból.
Tiszaderzs Fotó: PET Kupa Egyesület

Az Intézet kollégáinak részvételét az V. Tisza-tavi PET Kupán a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00239 számú (Innovációs és Technológiai Minisztérium) pályázat, a REPurpose Horizon Europe projekt, illetve az ehhez kapcsolódó magyar önerő alap pályázat támogatta.

Forrás: MATE

Magazin ajánló: