0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Újabb ember fertőződött meg madárinfluenzával

A coloradói tejipari dolgozó már jól van. Április óta ő a negyedik az USA-ban, aki megfertőződött, de Európában egyelőre nem azonosították az ezért felelős genotípust.

Negyedik alkalommal mutatták ki emberben a madárinfluenzát az Amerikai Egyesült Államokban. Colorado államban egy tejipari dolgozó fertőződött meg.

A dolgozónak szemtünetei voltak, de a megfelelő gyógyszeres kezelés hatására már felépült. Az állapotának gyors javításában meghatározó volt, hogy tejipari dolgozóként kiemelt kockázati csoportba tartozik, így a tünetek megjelenésekor azonnal tesztelték a megbetegedésre.

A tejiparban dolgozókra azóta jelent veszélyt a H5N1 variáns, mióta az emlősök, és főleg szarvasmarhák körében is terjedni kezdett az utóbbi hetekben. A vírus eddig 140 szarvasmarha-gazdaságot érintett 12 államban. Április óta két államban – Michigan és Texas – három ember fertőződött meg.

madárinfluenzával fertőződött meg egy tehenészeti telep dolgozója
illusztráció
Forrás: Pixabay.com

Az Egyesült Államok közegészségügyi hatósága felhívja a figyelmet, hogy az újabb eset ellenére a fertőzés továbbra is alacsony kockázatot jelent. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) májusi jelentésében a humánfertőzést a teljes populációra vetítve alacsony, az érintett iparágak számára alacsony-mérsékelt kockázatúra értékelte.

A szervezet közlése szerint az Amerikában emberre terjedő H5N1 ottani genotípusát Európában egyelőre nem észlelték.

Nemrég írtunk arról, miképp fertőződhetnek meg a tejiparban dolgozók a kórral. Kutatók megállapították, hogy a tehéntejbe is bejutó vírus a fejőgép felületén órákig képes túlélni, így a dolgozóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a fertőtlenítésre és a védőfelszerelések használatára. Fontos lehet továbbá a megfelelő vakcinázás.

További cikkek a témában:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / euronews.com

Magazin ajánló: