0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Országos tűzgyújtási tilalom: 1 másodperc figyelem 100 órás tűzoltást előzhet meg!

A hőség miatt 2024. július 11-től Magyarország egész területén tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe. Ezen időszaktól kezdve tilos tüzet gyújtani az erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, valamint a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Az országban uralkodó kánikula következtében megnőtt a tűzveszély a fás, száraz területeken. Az aszály és az extrém száraz növényzet miatt már egy kisebb szél is gyorsan terjedő tüzet okozhat, mely könnyen hatalmas koronatűzzé válhat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) egyetértésével ezért 2024. július 11-én 00:00 órától tűzgyújtási tilalmat rendel el az ország egész területén.

Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani az erdőkben és azok 200 méteres körzetében, beleértve a vasút és közút menti fásításokat és a kijelölt tűzrakó helyeket is. Parlag- és gazégetés sem engedélyezett.

erdőtűz
Fotó: Manfred Richter, Pixabay

A hatóságok javasolják, hogy a belterületeken is zárt égésterű eszközöket, például elektromos vagy gáz grillt használjanak, mivel a nyitott égésterű tüzelés során a parázs több száz méterre is elrepülhet, ami könnyen tüzet okozhat.

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos aktuális információkért a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu oldalon található térképeket és anyagokat ajánlják.

A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy tartsák be a tűzgyújtási tilalmat, hiszen ezzel megakadályozhatók a jelentős környezeti és anyagi károk.

1 másodperc odafigyeléssel elkerülhető lehet a 100 órás tűzoltás és a 100 éves erdészeti helyreállítás!
Forrás: Nébih

Magazin ajánló: