0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Köszöntünk Badacsonyban!

A közelmúltban két patinás pincészetet látogattuk meg szakújságírók kicsiny csapatával Badacsonyban, hogy a boraikon keresztül megismerjük a Borbély Családi Pincészet és a Válibor munkáját

Legnépszerűbb fajtáik a Kéknyelű és a Budai zöld, az előbbiből 50-60 hektárt telepítettek a világon, az utóbbiból alig harmadát. Kedvenc területe az Ágyas dűlő – a besorolásban 380 pontot kapott –, ahol valaha Bianca termett, ma Kéknyelűt és Budai zöldet szüretel. Magyar hordókat már 13 éve használ, de osztrákot is vásárolt. A 2023-as Szürkebarát „rozé-juk” a maga barackos jellegével, nagy testével a csúcséttermek kedvence.

Az éves 50 ezer palackból helyben 15-20 ezer palack fogy el, 10 ezer megy exportra, a többi a gasztronómiában találja meg a helyét.

badacsonyi borok válibor

Az Ágyús-dűlő Kéknyelű kapcsán elmondta, bár egyre nagyobb érték a friss sav, ezeknél a fajtáknál szereti lebontani az almasavat, így krémesebbé válik. A fajta a borvidék zászlóshajója, de terméskorlátozással, battonage technológiával lágyítani kell.

borszakújságírók csapata borászat Badacsony

Váli Péter a borait is vendéglátós szemlélettel készíti. Legyen a Budai zöld friss, amiből lehet inni, a Kéknyelű pedig kedves, amivel például hal mellett el lehet kvaterkázni. A kereskedők szeretik, ha a borász újdonságokat mutat be, ha bátran kísérletezik. Váli Péter ilyen tekintetben minden igényt – a saját kíváncsiságát is – kielégít.

Így a héjon áztatás, a battonage, az amfóra használata nem áll tőle távol. Ráadásul biztos kézzel nyúl ezekhez a technológiákhoz, hogy aztán évről-évre meglepetésekkel rukkoljon ki a fogyasztók előtt.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: