Badacsony megunhatatlan, tavasszal, nyáron, ősszel és télen is. Ezer arcát mutatja, még akkor is, ha csak a borra, borokra vagyunk kíváncsiak. A borvidéken egyre több kiváló vállalkozás működik, s bár egységes területről beszélünk, a helyi adottságok, az azt kihasználó szakemberek mindig meglepetéssel szolgálnak.
A közelmúltban két patinás pincészetet látogattuk meg szakújságírók kicsiny csapatával, hogy a boraikon keresztül megismerjük a Borbély Családi Pincészet és a Válibor munkáját.
Borbély Tamást nem csak a vájtfülű borbarátok ismerik, hiszen a családi vállalkozás múltja már több generációra tekint vissza. Az édesapa, Borbély Gyula a Badacsonyi Állami Gazdaságban dolgozott szőlészként, volt badacsonyi hegybíró, de legfőképpen a családi borászat alapítója. Fia,
A tények azt bizonyítják, hogy ez a választás nem volt rossz, hiszen 2020-ban ő lett az Év bortermelője.
Területeik a Badacsonyon, a Gulácson, a Csobáncon, a Bács és a Tóti hegyen találhatók, s fehérboros elkötelezettségüket jelzi, hogy 1 hektárnyi Pinot noir kivételével csak fehér szőlőt – Olaszrizling, Rajnai rizling, Kéknyelű, Zeusz, Vulcanus, Rózsakő – termelnek. A Kéknyelű fajtából országos szinten 46 hektárt tartanak nyilván, ebből 45 hektár Badacsonyban található.
Bár apa és fia a szakmai munkát sokáig közösen végezte, 2010-ben Tamás átvette a pince irányítását. Sokan gondolhatnák, nem volt könnyű döntés, de Gyula úgy érzi, fia már bizonyított, s bár sok mindent ma is megbeszélnek, vita nincsen közöttük. Pedig – egybehangzóan állítják – igazi mediterrán család, nagy hanggal élnek.
Boraik harmada helyben, a badacsonyi borteraszukon és helyi fesztiválokon fogy el. Emellett a cél, hogy minél nagyobb hangsúllyal szerepeljenek a gasztronómiában, a borszaküzletekben.
A dédszülők hentesek voltak, az onnan örökölt tudást bizonyítják az asztalra tett hidegtálak, a régi családi receptek alapján készülnek a „disznóságok”. A hozzájuk érkező vendégeket, nagyobb csoportokat is ezekkel kínálják, szállóvendégeikre pedig az édesanya, Gabriella főz.
„Tapolca valamikor gazdag zsidó borkereskedő város volt, ahol a kereskedő és a termelő a közös érdekek mellett működött együtt. Ma is erre lenne szükség”- fogalmazta meg véleményét Tamás, aki a borvidéki tanács elnöki tisztét is betölti.
A 2021-es Kéknyelű Selection kapcsán a szakember elmondta, ez a bor fahordóban, hűtőspirállal 16-18 fokon erjedt, s ott is érlelték. Így kapja meg a sós-ásványos jellegét. Legjobb formáját 5-6 éves korában mutatja. A fajtán kívül az Olaszrizling és a Furmint is alkalmas hosszabb fahordós érlelésre. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a magyar fogyasztó nehezen ad ki több pénzt idősebb borokért. Éppen ezért jelennek meg egy fiatal Kéknyelűvel, hiszen keresik a piacon.