Badacsonyban forr a közösségi élet. Mint Borbélyné Galambos Gabriella elmondta, a Badacsonyi Turisztikai Egyesület és a Badacsonyi Borút Egyesület – ahol a legtöbb helyi borász tag és maga is elnökségi tagként dolgozik – két éve összeolvadt, így egyesítve erőiket hatékonyabban tudják programjaikat végrehajtani. Ilyen például a 365 nap BorBarangolás Badacsonyban, ahol cél, hogy minden évszakban legalább 1-1 pince nyitva legyen, vagy a Bortriatlon Badacsonyban, ami a Szürkebarátra hangolva indult, majd jön a Kéknyelű, hogy az ősz az Olaszrizlinggel záruljon.

Tamás le sem tagadhatja, hogy nagy rajongója az Olaszrizlingnek és a Bács hegynek. A 2021-es Bács hegy Olaszrizlinget kóstolva lelkesedéssel mesél. Az egyik legjobb adottságokkal rendelkező terület, ahol a a saját 4 hektáros ültetvényük zömét az Olaszrizling foglalja el, mellette egy kevés Rózsakövet találunk. A másik a Karós Olaszrizling, amely ebben a művelési módban többet terem, de arányosan több is a kézimunkaerő igénye. A Király Ferenc által Pécsett elkezdett, majd Badacsonyban befejezett nemesítői munka eredménye a Zeusz, amit egyre jobban keresnek a fogyasztók. A kóstolt 2021-es tétel késői szüret a maradék cukorral nagyon sok kedvességet közvetít, de egyre többen készítenek belőle száraz bort is.
Tamást kérdezve a BalatonBorról kiemelte, akkor látná igazán a jelentőségét, ha ugyanolyan minőségű szőlő, egy helyen, egy időben feldolgozva, egységesen kerülne piacra. Úgy látja, egyre többen szállnak ki, s hogy mégsem csökken a mennyiség, azt jelzi, hogy néhány borászat többet készít belőle.
A szomszédos hegyoldalban megtelepülő Váli Péter elárulta, kedvenc téli hobbija a kolbásztöltés. Bár maga fővárosi vendéglátósként élte életét, a nagymama volt badacsonyi. Eleinte sommelierként dolgozott, majd 1990-ben visszahúzta a szíve gyermekkora helyszínére.
– mosolyog a 10 hektáros gazdaságot vezető tulajdonos, akinek legfőbb célja, hogy a borászat a szeretetről szóljon. Mint mesélte, az első években konvencionális szőlőtermesztést folytattak, majd egy személyes élmény hatására vált meggyőződéses biogazdává. Miközben terülj-terülj asztalkámat varázsolt elénk, kitöltötte az első tételt, Luca borát – Ottonel muskotály, Muscat lunel és Budai zöld -, amit elsőszülött lányáról nevezett el. Gyorsan megnyugtatott, fia után van Peti bora is, ami egy Pinot noir.

Ma tíz hektáron, tíz fajtával, saját örömére dolgozik. Amikor a racionalitásról kérdeztem, kiemelte, kis borászat – mint az övé – az idegenforgalom miatt nyugodtan foglalkozhat több fajtával. Ugyanakkor ekkora mérettel a kereskedelemben megjelenni nem életképes dolog. Minél szélesebb választékot kell bemutatni, s ehhez jön a szállás, a konyha. Nem véletlen, hogy boraik 35-40 százalékát helyben értékesítik. Azt is hozzátette, náluk a bevételük több, mint fele nem a borból származik, hanem a vendéglátásból, a vendégéjszakákból. A kereskedelemben megjelenő 4000 forintos bort tőlük 1200 forintért vinnék el, s ha nem adja, akkor nem állnak szóba vele. Éppen ezért
Badacsony településen vinotékát és presszót üzemeltetnek, ám télen – ahogy bevallja – alig termeli ki egy ember bérét.