0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Soha még ilyen korán nem ültették a sárgadinnyét

Roszik Tamás, dunavecsei kertész idén is növelte sárgadinnye-termesztésre szánt területét, szembemenve a piaci trendekkel és a kedvezőtlen időjárási körülményekkel. Soha ilyen korán nem ültetett, mint az idén: március elején kezdett palántázni.

A termesztési költség elemei közül a műtrágya ára visszarendeződött a válság előtti szintre, de az üzemanyagra, szállításra, csomagolásra egyre többet kell költeni, és a munkabér is tovább növekedett. Az áruvá készítés költségét számottevően növeli a kötelező gyártói felelősségi rendszer (EPD) díja, hiszen például ha kartondobozban szállítják a sárga­dinnyét az áruházba, csak a karton és az élvédő 55 forintba kerül terméskilo­grammonként, ami a termés belerakásának költségével és a fuvardíjjal együtt eléri a 100 forintot.

Régebben nagyon jó árnak számított, ha a dinnyéért kilónként ennyit kaptak a kiskereskedőktől, most viszont az előbb említett 100 forintban még nincs benne a dinnye ter­mesztésének költsége.

De műanyag rekeszbe rakni is legföljebb 20 forinttal olcsóbb. Hát ezért is kell jóval többet fizetniük a fogyasztóknak a sárgadinnyéért, mint néhány éve, a termelők pedig legföljebb a kiskereskedelmi ár 30%-át kapják meg, magyarázta Roszik Tamás.

A költséget tetézi az EPR-rel járó többletadminisztráció, ezt azonban szerencsére leveszi a kertész válláról az elismert tészként működő Medifruct Termelői Értékesítő Kft., melynek tagja lett. A tésztagság legalább ekkora előnye, hogy új piacok is megnyílhatnak a termesztő előtt.

A sárgadinnye-termesztés sok kézi munkát kíván, ezért csökken a területe az Európai Unióban.

Roszik Tamásnak szerencsére van elegendő embere a feladatokhoz, csaknem hetvenen dolgoznak nála. Kevesebb fővel, de már februárban kezdik a munkát a sátrak karbantartásával, a palántanevelés előkészítésével, majd fokozatosan bővül a csapat, amikor ültetni, gyomlálni, illetve szedni kell, akár naponta kétszer is. A válogatást egy olasz gépsor végzi, ám a méret szerint osztályozott termések göngyölegbe rakásához, címkézéséhez szintén kell ember.

válogatógépsor
Az olasz válogatógépsorról lekerülő áru a hűtőkamrákba kerül a szállításig

A sárgadinnye mosás után kerül a válogatóra, a készáru pedig a hűtőtárolóban várja, amíg elszállítják. A szedés után azonban legföljebb egy nap telik el, amíg a pultokra kerül.

A bő 25 éves gazdálkodással mára eljutott odáig, hogy nem neki kell foglalkoznia mindennel, megtalálta a megfelelő munkatársakat a termesztés, az áruvá készítés és a logisztika szervezésére, irányítására.

Így több ideje jut a piaci kapcsolatok építésére, és a családi vállalkozás másik lábának erősítésére. A csaknem 200 hektáron termesztett gabona elhelyezéséhez tavaly megépítette a 3600 négyzetméteres tárolót, illetve bértárolást és saját kamionokkal anyagmozgatást is vállal. Bár ennek is megvan a kockázata, Roszik Tamás szerint messze nem kíván akkora odafigyelést, mint a sárgadinnye-termesztés.

Ez is érdekelheti:

Biztonságot nyújtó fajták, innovatív technológiák

Csitkenye: az erdő aranya

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: