
Az orosz sertéshúsfogyasztás az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedett – mondta el Andrej Dalnov, az állami tulajdonú Rosselhozbank mezőgazdasági bank vezető elemzője a pigprogress.net-nek. 2014 óta, amikor egy átlagos orosz állampolgár évente 23,4 kilogramm sertéshúst fogyasztott, ez a szám közel harmadával ugrott meg. Az elmúlt évtizedben a sertéságazat is kiemelkedő növekedést mutatott, 56 százalékkal bővült a termelés – becsülte Dalnov.
Összehasonlításképpen 2022-ben a sertéshúsfogyasztás mérsékelt, 0,8 kilogrammal 29,6 kilogrammra, 2023-ban pedig további 0,7 kilogrammal 30,3 kilogrammra emelkedett a Rosselhozbank becslése szerint.

Jobb népegészségügyi helyzet
Dalnov bízik abban, hogy a sertéshúsfogyasztás növekedése hozzájárul az orosz lakosság egészségi állapotának általános javulásához. „A sertéshús optimális amino- és zsírtartalommal, vitaminokkal és mikroelemekkel rendelkezik kalóriánként. A világ várható élettartam szempontjából első 10 országa viszonylag magas sertéshúsfogyasztási szintet mutat”.
A szociális kifizetések mozgatják a trendet
Dalnov elmondta, hogy Oroszországban a sertéshúsfogyasztás emelkedő pályája a lakosság emelkedő jövedelmének és a kínálat bővülésének köszönhető.
Szergej Jusin, az Orosz Hússzövetség elnöke a húsfogyasztás elmúlt években tapasztalt oroszországi növekedését annak tulajdonította, hogy a lakosság szegényebb részének jövedelme növekedett, különösen a hatalmas „szociális kifizetéseknek” köszönhetően.
– prognosztizálta Dalnov.
2024-ben az oroszországi sertéshústermelés várhatóan további 350 ezer tonnával bővül, és majdnem eléri az 5 millió tonna élősúlyban kifejezett kibocsátást – számította ki a Rosselhozbank.

A sertéshús felváltja a baromfit az asztalokon
A növekvő sertéshúsfogyasztás veszélyezteti a brojlerhús vezető fehérjeforrásként elfoglalt helyét Oroszországban. Az egy főre jutó orosz brojlerhúsfogyasztást 2023-ban 35 kilogrammra becsülik. Ez a szám az elmúlt évek során stabil maradt, sőt időnként kissé csökkent is az árakban versenyképesebbé vált sertéshús nyomására.
„Úgy vélem, hogy 2024-ben az orosz húskosárban a sertéshús megközelíti a vezető helyen álló csirkehúst” – jelentette ki a vezető banki elemző.