Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja elmondta, hogy a 18. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája versenyt idén a váci Édes Vonal cukrásza, Kovács Alfréd készítette és a „Mákvirág” fantázianevet kapta.

A torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is. A torta augusztus 19-től kóstolható, az ipartestület honlapján lehet megtalálni, hogy a termék mely cukrászdákban lesz elérhető. A recept az év végétől válik nyilvánossá.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Nándori László, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke arról beszélt, hogy a cukormentes tortával is maradandó ízélményt akarnak nyújtani: a szénhidrát- és cukortartalmat is alacsony, az idei győztes pedig maradéktalanul megfelelt a zsűri szempontjainak.

A verseny három kategóriában zajlott: Szent István-napi kenyér, innovatív-kenyér és sós sétálósütemények. A Szent István-napi kenyér csoportba olyan termékeket nevezhettek a versenyzők, amelyek hagyományos módszerekkel készülnek és legalább kétféle liszt, kovász és élesztő került felhasználásra hozzájuk. Fontos követelmény, hogy a kenyerek kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzanak. Idén újdonságként a burgonya használatát is engedélyezték, mivel ez segít megőrizni a termék frissességét és ízét. Innovatív kenyér kategóriában az újításokra helyezik a hangsúlyt, míg a sétálósütemények kategóriában a sós ízvilágú készítményeket jelölik. A pékárukat erre a versenyre fejlesztették az indulók, így ezek még nem jelentek meg a kereskedelmi forgalomban.

A nyertes termék négyféle lisztből, valamint só, víz, sertészsír és főtt burgonya felhasználásával készült, 12 órás, hagyományos kovászolási folyamattal.
A sütöde az innovatív kenyerek kategóriában is nyert jalapeñós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyerével. A termék egyedisége és különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül hosszú, 24 órás kovászolási eljárással, hozzáadott élesztő nélkül készül. A sós sétálósütemény mezőnyében pedig a mórahalmi Varga Pékség „Pásztor reggelije” érdemelte ki az első helyet.