0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 11.

Eldőlt, melyik desszertcsoda idén Magyarország Tortája

Kovács Alfréd váci cukrász kreációja, a „Mákvirág” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok alkotása, a „Zöld Málna” torta nyerte.

Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja elmondta, hogy a 18. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája versenyt idén a váci Édes Vonal cukrásza, Kovács Alfréd készítette és a „Mákvirág” fantázianevet kapta.

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is. A torta augusztus 19-től kóstolható, az ipartestület honlapján lehet megtalálni, hogy a termék mely cukrászdákban lesz elérhető. A recept az év végétől válik nyilvánossá.

A Mákvirág, az idei ország tortájának egy szelete
A Mákvirág torta
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Mákvirág, és a torta készítője, Kovács Alfréd / Fotó: Hegedűs Róbert MTI

Nándori László, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke arról beszélt, hogy a cukormentes tortával is maradandó ízélményt akarnak nyújtani: a szénhidrát- és cukortartalmat is alacsony, az idei győztes pedig maradéktalanul megfelelt a zsűri szempontjainak.

A „Zöld málna” tortát választották az ország idei legjobb cukormentes tortájának, mely a szegedi Novák Ádám és Csonka László alkotása: az összetevői között szerepel a damaszkuszi rózsavíz, a tengeri sópehely, a málna, a fehércsokoládé és a pisztácia is.
Magyarország Cukormentes Tortája, a Zöld Málna és készítői, Novák Ádám és Csonka László / Fotó: Hegedűs Róbert MTI
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, idén 13. alkalommal került megrendezésre a Szent István-napi kenyérverseny, melyre idén rekord mennyiségű nevezés érkezett. Közel 100 terméket neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások.

A verseny három kategóriában zajlott: Szent István-napi kenyér, innovatív-kenyér és sós sétálósütemények. A Szent István-napi kenyér csoportba olyan termékeket nevezhettek a versenyzők, amelyek hagyományos módszerekkel készülnek és legalább kétféle liszt, kovász és élesztő került felhasználásra hozzájuk. Fontos követelmény, hogy a kenyerek kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzanak. Idén újdonságként a burgonya használatát is engedélyezték, mivel ez segít megőrizni a termék frissességét és ízét. Innovatív kenyér kategóriában az újításokra helyezik a hangsúlyt, míg a sétálósütemények kategóriában a sós ízvilágú készítményeket jelölik. A pékárukat erre a versenyre fejlesztették az indulók, így ezek még nem jelentek meg a kereskedelmi forgalomban.

2024 Szent István-napi kenyere / Fotó: Magyar Pékszövetség
Idén a szakmai zsűri a balmazújvárosi Balmaz-sütöde kenyerét, a „Nagyapám kenyere burgonyával” fantázianevűt találta a legjobbnak, így az nyerte el a Szent István-napi kenyér címet.

A nyertes termék négyféle lisztből, valamint só, víz, sertészsír és főtt burgonya felhasználásával készült, 12 órás, hagyományos kovászolási folyamattal.
A sütöde az innovatív kenyerek kategóriában is nyert jalapeñós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyerével. A termék egyedisége és különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül hosszú, 24 órás kovászolási eljárással, hozzáadott élesztő nélkül készül. A sós sétálósütemény mezőnyében pedig a mórahalmi Varga Pékség „Pásztor reggelije” érdemelte ki az első helyet.

A termékeket először a Magyar Ízek Utcáján lehet megkóstolni, de remélhetőleg a vidéki helyszínre is el tudják vinni azokat, mivel céljuk, hogy országszerte meg lehessen venni ezeket a termékeket augusztus 20-a után.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: