0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 8.

Bortesztkóstoló: a nyár nagy fehérborai

A Bor és Piac zsűrije által tesztelt borokról 2019 óta nem csak olvashatunk, de meg is kóstolhatjuk őket. Legutóbb a nyár nagy fehérborai – magyar és nemzetközi fajták – kerültek terítékre.

Hazai pincészetek küldték el Olaszrizlingjeiket, Furmintjaikat, Hárslevelűiket, Kéknyelűiket, Chardonnay-kat, ezáltal biztosítva lehetőséget, hogy összehasonlítsuk a különböző tételeket, s kialakíthassuk véleményünket. Mindehhez pedig az est folyamán dr. Pásti György, nyugalmazott egyetemi docens élvezetes szakmai előadása nyújtott bepillantást a színfalak mögé. fehérborai

„Sokféle szőlőt tartanak számon a botanikusok és az ampelográfusok, de számunkra a legfontosabb a Vitis vinifera nemzetség, azaz a borszőlő”

– kezdte előadását a szakember, aki arra vállalkozott, hogy bevezessen minket a borászat alapjait adó szőlők tudományába. Ám attól, hogy valami Vitis vinifera, még vannak további alcsoportok is. Itt jön képbe Németh Márton, aki 1967-ben letette a besorolás alapjait. A nemesládonyi születésű kertészmérnök a pécsi szőlészeti kutatás kiemelkedő egyénisége volt. Munkássága nemzetközi hírnevet hozott számára.

A Németh által 1952-től kezdve létrehozott borszőlő-fajtagyűjtemény világszinten is az egyik legnagyobb és legértékesebb volt.

Nyugállományba vonulásáig a Pécsi Szőlészeti Kísérleti Telep vezetője volt. 218 borszőlőfajtából álló gyűjteményt létesített (mely 1987-ig 1013 fajtára, illetve klónra gyarapodott), s így biztosította a régi fajták fennmaradását, illetve azok termesztési értékeinek vizsgálatát. Elkötelezett híve volt a klónszelekciós szőlőnemesítésnek.

Németh Márton három fő csoportot határozott meg. A Vitis vinifera convarietas occidentalis, azaz nyugati csoport két fő fajtája az Olaszrizling, a Rajnai rizling, de ide sorolandó a Szürkebarát is. Az orientalis kör kiemelkedő fajtája a Juhfark, míg a pontica – vagy pontuszi – szőlők, a Furmint, a Hárslevelű, a Kéknyelű, a Sárgamuskotály, az Ezerjó, a Kövérszőlő, a Kabar és a Zeusz, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: