„Mi sem tudjuk igazán, hogy hazánkból vagy Ausztriából származik a szépen öregedő, hosszan érlelhető Juhfark, amely nevét hosszú, hengeres fürtjéről kapta. Ízében határozott savak és fanyarság jelenik meg”- magyarázta Pásti György.
Sokarcú bora van, széles spektrumot fog át, az egyszerű, könnyen fogyasztható italtól késői szüretelésben különleges bor is készülhet belőle. A Furmint és a Hárslevelű kemény savairól ismert. Túlérésben, töppedten szüretelve nagy értékű, időtálló borok készülhetnek belőlük. Tokajban pedig a janus-arcú penészgomba, a botritisz közreműködésével válik igazi különlegességgé, az aszúvá. Az átlagos esetben 1:1 glukóz:fruktóz arány az aszúsodás során a fruktóz irányába tolódik el, ami, tudjuk, négyszer édesebb, mint a glukóz.
Így lehetne kiemelni 1957-et és Mórt, 1963-at és 1968-at, amikor Egerben volt nagy aszús évjárat, de ha Tokajt nézzük, akkor 1972, 1988, 1992 és 2000 volt kiemelkedő.
Ez is érdekelheti: