Az árindex júliusban 120,8 pont volt, ami még egy kicsit alacsonyabb is a júniusban mért 121-nél, és 3,1 százalékkal alacsonyabb a tavaly júliusinál. A FAO élelmiszer-árindexe a világpiacon forgalmazott mezőgazdasági termékek árainak változásait követi nyomon. Öt árucsoport súlyozott árindexének átlagából tevődik össze.
Emelkedett a növényi olajok, a húsok és a cukor ára, amiket azonban ellensúlyozott a gabonaárak csökkenése. A gabona ára júniushoz képest több mint 3 százalékkal mérséklődött, ami a jó észak-amerikai termésnek köszönhető.
A növényi olajok indexe 2,4 százalékkal emelkedett júniushoz képest, amit a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj áremelkedése húz fel. A repce és a napraforgó esetében rossz termésre számítanak a kereskedők, a szójaolajra pedig megugrott a kereslet a bioüzemanyag-ágazat részéről.
A cukor 0,7 százalékos emelkedése valójában alulmúlta a várakozásokat, mivel a brazíliai termésmennyiség-növekedés ellensúlyozta a monszun miatti indiai csökkenést.
További információ érhető el a FAO oldalán.