Az olyan nyersanyagok, mint a kávé, a kakaó és az olívaolaj az elmúlt hónapokban nagy nyilvánosságot kapott ellátási lánc problémákkal szembesültek.
Frank Jaksch, az Ayana Bio technológiai vállalat vezérigazgatója, aki bioaktív összetevőket állít elő az egészség és a wellness támogatására, a Food Dive-nak adott interjújában elmondta, hogy növekszik a „veszélyeztetett” összetevők és termények száma.
„Ez nem egy új jelenség, csak most nagyobb figyelmet kap” – mondta Jaksch. „Már eddig is voltak olyan növények, amelyeket érintett a klímaváltozás, de most már vannak más növények is, olyanok, amelyek eddig nem kaptak nagy figyelmet, és ezek száma tovább fog nőni.”
Szentjánoskenyér-liszt
Más néven szénhidrátliszt egy természetes, növényi alapú hidrokolloid, amelyet a szentjánoskenyérfa magjából vonnak ki. Gyakran használják sűrítőanyagként olyan termékekben, mint a krémsajt és a fagylalt. Mivel termelésének nagy része a mediterrán térségben történik, az összetevőt veszély fenyegeti, mivel a régió időjárása változik, jelentősen felmelegszik.