0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 23.

A klímaváltozás népszerű élelmiszer-összetevőket fenyeget

Az emelkedő globális hőmérséklet és a pusztító időjárási események veszélyeztetik a népszerű ízesítőket, köztük a vaníliát és a levendulát.
Vaníliaültetvény
forrás: Pxhere.com

Az olyan nyersanyagok, mint a kávé, a kakaó és az olívaolaj az elmúlt hónapokban nagy nyilvánosságot kapott ellátási lánc problémákkal szembesültek.

Egyes vállalatok odáig mentek, hogy más technológia alkalmazásával helyettesítették a termékekben hagyományosan szereplő összetevőket. A Voyage Foods például kakaómentes chipseket és bevont ostyákat készít.

Frank Jaksch, az Ayana Bio technológiai vállalat vezérigazgatója, aki bioaktív összetevőket állít elő az egészség és a wellness támogatására, a Food Dive-nak adott interjújában elmondta, hogy növekszik a „veszélyeztetett” összetevők és termények száma.

„Ez nem egy új jelenség, csak most nagyobb figyelmet kap” – mondta Jaksch. „Már eddig is voltak olyan növények, amelyeket érintett a klímaváltozás, de most már vannak más növények is, olyanok, amelyek eddig nem kaptak nagy figyelmet, és ezek száma tovább fog nőni.”

Szentjánoskenyérfa (Parkia biglobos)
forrás: Wikimedia commons

Szentjánoskenyér-liszt

Más néven szénhidrátliszt egy természetes, növényi alapú hidrokolloid, amelyet a szentjánoskenyérfa magjából vonnak ki. Gyakran használják sűrítőanyagként olyan termékekben, mint a krémsajt és a fagylalt. Mivel termelésének nagy része a mediterrán térségben történik, az összetevőt veszély fenyegeti, mivel a régió időjárása változik, jelentősen felmelegszik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/agriculturedive.com

Magazin ajánló: