A Földön megtalálható több százezer ehető növény közül manapság csupán néhány tucatot fogyasztunk, ezek kerülnek leggyakrabban asztalunkra. Pedig ízletes, különleges, szezonális, és elfeledett élelmek illegetik magukat erdőn, mezőn, sőt gyakran még a virágoskertjeinkben is! Ilyen például az árnyékliliom is.
Egy „elfeledett” zöldség
A spárgafélék családjába tartozó árnyékliliomok vagy árnyililiomok őshazájának Kelet-Ázsiát tartják.
Aztán bekerült a kertekbe, és később már inkább úgy termesztették, mint ahogy a zöldségeket szokás. Náluk évszázadok óta szívesen fogyasztott csemege. Habár ez a tény aztán valahol utazása közben egyszerűen „elveszett”, utána a legtöbben már csak dísznövényként tekintettek rá, pompás levélzete, csodálatos, és olykor végtelenül finom illatú virágfürtjei miatt.
Kora tavasztól az első komolyabb fagyokig káprázatosak
Egy kevés napfényre a virágzáshoz mégiscsak szükségük van, túlzottan sötét helyen elmaradhat a virágképzés. Nyirkos, humuszban gazdag, agyagos, enyhén savanyú talajt kívánnak. Forróság esetén szükség lehet bőségesen meglocsolni. Ajánlott legalább 4-5 évente, tavasszal, vagy ősszel, óvatosan tőosztani. A csigák rajonganak érte, tőlük nem könnyű megvédeni a hostákat. Kutyák, macskák, és lovak számára mérgező, ezért ha felmerül bennünk a megrágcsálás gyanúja, ajánlott mielőbb felkeresni az állatorvost.
Árnyékliliom: az új spárga
Az árnyékliliomok hajtásai hasonlóan szedhetők, mint az étkezési spárgáé. Addig érdemes lepattintani a tőről, vagy éles késsel levágni, amíg még nem kezdenek kibomlani a levelek, de már kellőképpen kifejlettek. Kora reggel, délelőtt ajánlott szedni, és mielőbb javasolt felhasználni. Mind ehető nyersen vagy hőkezelést követően. A különféle fajoknak egyedi ízük van. A legegyszerűbb és legfinomabb elkészítési módja a kevés zsiradékban történő hirtelen átpirítás – legfeljebb egy kis sóval és borssal ízesítve -, amely során a külseje kissé karamellizálódik, míg a belseje szinte még egy kissé harsanós. A rügyek fermentálhatók, párolhatók, süthetők, tempurába csomagolhatók, kinek-kinek ízlése szerint. A nagyon zsenge levelek még gyűjthetők, idősebb korukra viszont kesernyések, és élvezhetetlenül rostosak lesznek. Rövid ideig tartó párolás után fogyaszthatók, illetve hasonlóképpen használhatjuk, mint ahogyan a spenótot.
Az árnyékliliom díszítőértéke az egész kerti idény alatt kiemelkedő, de a virágzás teszi fel az i-re a pontot. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ezt a kivételesen tetszetős növényt még meg is lehet kóstolni. Szóval, ha szereti a spárgát, próbálja csak ki bátran kora tavasszal a hostahajtást! Könnyen lehet, hogy az is a kedvencévé fog válni.