0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

10+1 tipp az otthoni élelmiszerpazarlás ellen

Élelmiszert kidobni nem fenntartható: azzal ugyanis rengeteg vizet, tápanyagot, természeti erőforrást, és gondoskodást pazarolunk el.

Lehet, hogy a kisebb hűtőszekrény a megoldás

Ez abban támogathat minket, ha tudjuk magunkról, hogy vásárlás közben képtelenek vagyunk ellenállni a kihagyhatatlan ajánlatoknak, és túl sokat vásárolunk. Igaz, jól el tudjuk tenni, amit vettünk, és egy rövid ideig viszonylag jól is néznek ki, de a hűtés csak kicsit elodázza a minőségromlást, sőt a nagy sokaságban háttérbe szorulhatnak, és elfelejtődhetnek nyersanyagok.

Vegyük a kisebbet

Akinek nincs lehetősége otthon több alapanyag raktározására, és frissen tartására, helyesebben teszi, ha kis kiszerelésűeket vesz. Habár ezek általában valamivel többe kerülnek, mint a nagytételben vásárolt termékek, ha azok nagy része csak megromlik, pénzügyileg nagyjából ugyanott tartunk. A csábító ajánlatokat nehéz kihagyni, de csak annyit vállaljunk be, amennyit kényelmesen el tudunk tenni, és még jó állapotban fel tudunk használni.

Adjunk esélyt a görbének

Rengeteg megtermelt zöldség és gyümölcs azért nem kerül emberek elé, mert valamilyen rendellenessége van: görbe, elnyúlt, féloldalas, foltos, rücskös, kisebb, mint az elvárt.

Ezek beltartalmilag ugyanolyan jók, mint a kifogástalanul kinézők, szóval vegyünk bátran csúnyácskát, és még anyagilag is jobban járhatunk velük.

Ne vásároljunk éhesen

Az éhség rossz tanácsadó. Olyasmiket is megvetet velünk, amiket nem is szerettünk volna, illetve túl sokat, mert miatta nem gondolkodunk világosan.

Komposztáljunk otthon

A háztartási hulladékkal összetömörített élelmiszerek nem érintkeznek levegővel, ezért anaerob módon bomlanak le, metángázt termelve. Sokkal előnyösebb a konyhai hulladékot komposztálni, mint a szemetesbe dobva, vagy a vécén lehúzva szabadulni meg tőle.

Már vannak kisméretű, konyhai komposztálók, amelyekbe betehetjük a héjakat, a növényi ételmaradékokat.

Világszerte a megtermelt élelmiszerek harmada megy szemétbe. Az élelmiszerpazarlás kb. 40 százaléka a háztartásokban történik. Ha ezek szemétlerakókba kerülnek, lebomlásuk során metángáz szabadul fel, ami aztán a légkörbe szökik. Ez egy üvegházhatású gáz, amely – bár jóval rövidebb ideig tartózkodik a légtérben, mint a szén-dioxid – addig, míg ott van, 86-szor gyorsabban melegíti fel a bolygót, mint a szén-dioxid. Ezért nemcsak anyagi, hanem morális kérdés is, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy csökkentsük az élelmihulladékok mennyiségét.

Az átgondolt tervezés, és a mértékletesség nagy segítségünkre lesz, hogy ne a szemetesünket hizlaljuk a feleslegessé vált, tönkrement vagy elrontott ételek kalóriáival.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu