0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 8.

Klímaváltozás: bajban a koreaiak nemzeti étele

Dél-Koreában az évszázad végére teljesen ellehetetlenülhet a Napa káposzta termesztése, amit nemesítéssel és kínai importtal igyekeznek pótolni.
A Koreai-félsziget híres káposztasalátája, a kimchi is veszélybe került a klímaváltozás hatására, az emelkedő hőmérséklet miatt ugyanis az alapját adó Napa káposzta terméshozama és minősége egyaránt csökken.
A Napa káposzta a mérsékelt hőmérsékleti viszonyokat kedveli, ezért jól termeszthető az olyan hegyvidéki tájakon, ahol nyáron sem emelkedik 25 fok alá a nappali csúcshőmérséklet. A növény számára 18-21 fok közötti az optimális tartomány.

kimchiA nagy melegben a növény belseje tönkremegy, gyökere felpuhul. Nem segíti a termesztést az egyre kiszámíthatatlanabb esőzés sem, ami gombás fertőzést okozhat a növénynek.

A Napa káposzta termőterülete az elmúlt 20 évben felére csökkent Dél-Koreában.

kimchi alapanyaga napa káposzta
Napa káposzta
Forrás: pixabay.com
Szakemberek szerint azonban az emelkedő hőmérséklet akár teljesen ellehetetlenítheti a jövőben a káposztaféle termesztését az országban. Egyes kalkulációk szerint 2090-re teljesen eltűnik az alkalmas termőterület.

Persze kimchi készülhet egyéb zöldségfélékből is, de a káposztás verzió a legnépszerűbb. Az utóbbi időben egyre több Napát exportálnak Dél-Koreába Kínából, ami szintén komoly kihívást jelent a helyi termelőkre nézve. Helyi szakemberek olyan nemesítési eljárásokat tesztelnek, amikkel a hőmérsékletnek és a betegségeknek ellenállóbb alfajokat hozhatnak létre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / reuters.com